Hopp til innholdet

God kontroll med fastrente

Hva betyr en renteoppgang for deg?

Stort lån - høyere risiko 

Vi nordmenn låner stadig mer. Vi låner ikke lenger bare to og tre ganger inntekten, men også fire og fem. Det er klart det er en risiko forbundet med det. Med et stort lån blir det fort en del penger selv om rentenivået stiger med noen få tiendels prosent. Har du mye lån og en litt presset økonomi, kan fastrente være et godt alternativ. 

Kan du håndtere svingninger?

Akkurat nå er den flytende og den faste renta lav, selv om styringsrenten ble satt opp for første gang på nesten et tiår.

I perioder har fastrenta til og med vært lavere enn den flytende, men over tid lønner det seg sjelden å binde renta. Derfor bør du ikke binde renta for å forsøke å vinne over markedet, men for egen forutsigbarhets skyld. Med fastrente vet du akkurat hvor mye penger du må sette av til boliglånet hver måned - kanskje så lenge som i ti år fremover.   

Har du en solid økonomi som gjør at du kan håndtere svingningene i markedet uten å miste nattesøvnen, bør du velge flytende rente. Da får du med deg både oppturene og nedturene; høye utgifter når renta er høy, og lave utgifter når renta er lav. Du bevarer også muligheten til å styre nedbetalingstakten på lånet ditt.

 

Par med barn på lekeplassHvordan vil en renteendring påvirke din økonomi?

For mange lånekunder kan en liten renteendring merkes godt på privatøkonomien. Selv om de fleste har et greit forhold til hva boliglånet koster med dagens rente, er det nok adskillig færre som har et bevisst forhold til hva boliglånet vil koste ved en eventuell renteoppgang.

Vår anbefaling er å sette opp et eget budsjett så du enklere kan se hvor store utslag en renteoppgang gir for økonomien din. Vi får mange henvendelser fra kunder som lurer på om de bør binde renta på boliglånet sitt. Vårt svar er at dette er en god tid å vurdere fastrente på – hvis det er nødvendig for din økonomi. 

Se priser og les mer om fastrentelån.