Hopp til innholdet

Gode sparevaner

Renteøkning? Uavhengig av alt, er det uansett lurt å sette av litt ekstra til sparing.

I september satte Norges Bank  opp styringsrenten etter å ha gitt indikasjoner på at den trolig vil øke gradvis fra høsten 2018. Det er derfor på tide å tenke over hvordan en renteøkning på boliglånet påvirker deg. Sparer du litt hver måned, blir det enklere å tilpasse deg et høyere kostnadsnivå om renten skulle stige. I tillegg får du en buffer du kan tære på ved uforutsette hendelser.

Buffer til uforutsette utgifter

Har du tenkt over hva det vil koste om hunden river i stykker sofaen, om du får en uventet høy tannlegeregning eller om renten settes opp? De økonomiske konsekvensene kan være mye å gape over om du ikke har oppsparte midler.

Har du ikke allerede en bufferkonto, bør du opprette en nå. Smarte forbrukere opparbeider seg gode vaner, og det krever ikke så mye å få en fornuftig økonomi. Ofte er alt som skal til litt planlegging. Når du vet hva du har i faste kostnader, vet du som regel hvor mye du kan spare. De fleste tåler å sette av en liten sum hver måned til bufferkontoen.

Når du sparer til uforutsette utgifter lønner det seg å ha en OBOS-konto som både har god rente og ingen begrensinger på antall uttak. 

Mor og datter på kjøkkenet

 

Sparing med lengre tidshorisont 

Det finnes mange måter å spare på. Når du har en buffer på plass, kan du begynne å spare til andre formål. For langsiktig sparing, kan du bruke Plasseringskonto med gunstig rente, eller BSU for sparing til egen bolig. Hva som passer best for deg, avhenger av formål, sparehorisont, og hvor mye risiko du er villig til å ta.

Du finner flere sparekontoer som oppfyller ethvert behov.

Start i dag:

  • Lag en oversikt over inntekter og utgifter slik at du vet hvor mye du kan spare hver måned.
  • Opprett en buffer-konto, og sett opp faste trekk fra lønnskontoen.
  • Sett inn litt ekstra når du får feriepenger og eventuelt skattepenger.
  • Når du har spart opp 2-3 månedslønner, har du sannsynligvis nok til å kunne gjøre opp for uforutsette hendelser uten å måtte ta opp dyre forbrukslån.
  • Fortsett å spare til drømmeboligen eller andre mer langsiktige formål.

Er det vanskelig å komme i gang? Ta kontakt med oss da vel!