Hopp til innholdet

Oppussing - en god investering?

Mange utsetter den siste finishen av oppussingen til de er i gang med å flytte igjen. Og sannheten er at om du ikke har gjort det før, så bør du gjøre det nå.

Dame som maler vegg og pusser opp


Oppussing for salg eller egen livskvalitet 

Større oppussingsprosjekter, som å rehabilitere bad eller bytte ut et funksjonelt kjøkken med en ny og dyrere løsning bør du unngå før du skal selge. Det koster ofte flere hundre tusen kroner, og det er ikke sikkert du får pengene igjen. 

Eiendomsmeglerne i OBOS anbefaler imidlertid alle boligselgere å gjøre enkle reparasjoner. Det kan være lurt å skifte listverk, reparere hakk og male før man legger ut boligen for salg. Hakk og riper kan gi potensielle kjøpere inntrykk av at de som bor i boligen ikke tar vare på den.

Det er også en god investering med en lett oppgradering av uteområdet. En hyggelig utekrok er innbydende uansett årstid, og det trenger ikke koste mye. 

Skal du derimot fortsette å bo i boligen, kan en større oppussing eller utbygging bli en investering i egen livskvalitet. 

Spare eller utvide boliglånet?

Det er ikke bare hvilken type oppussing du velger som får betydning for hvor lønnsom oppgraderingen blir, men også hvordan det hele finansieres.

Det er alltid billigere å ikke ha gjeld enn å ha gjeld. Derfor kan det være lurt å vente med oppussingen til pengene er spart opp. Likevel velger mange å låne til oppussing, spesielt til større oppgraderinger som bad, kjøkken eller tilbygg. 

Det er billigere å øke boliglånet enn å ta opp forbrukslån. Kontakt gjerne banken før du går i gang. Hvis du har forpliktet deg til å betale dyre forbrukslån er det ikke sikkert at du får like god rente på boliglånet neste gang du søker lån. 

Rammelån

Den som har orden i privatøkonomien kan også søke om rammelån. Det gir større frihet enn vanlig boliglån, men også større ansvar. Du får en ramme for hvor mye du kan låne, og du bestemmer selv hvor mye av lånet du vil bruke  -  innenfor rammen. Rentene løper fra første dag etter at lånet er utbetalt, men kun på det beløpet du har benyttet. 

Verdivurdering

I etterkant av oppussingen kan det være lurt å få en ny verdivurdering. Sannsynligvis har verdien på boligen steget, og dermed utgjør lånet en lavere andel av boligens verdi. Da blir det lettere å øke boliglånet, eller få en lavere rente.  

Men det finnes mange typer verdier, og selv vi som jobber i bank vet at ikke alt kan måles i penger. En oppgradering av boligen for egen trivsel og velvære har også verdi.

Orker du ikke å vente med oppussingen til du har spart nok? Da kan du jo leke litt med lånekalkulatoren vår og se hvordan et høyere beløp påvirker dine månedlige utgifter.

Lykke til!  

(Publisert mai 2016)