Hopp til innholdet

Ta grep nå!

Er du forberedt på hva renteøkningen vil bety for din økonomi? Du har fortsatt tid til å ta grep, om du ikke allerede er i gang.

Gjennom snart et tiår er vi blitt vant til lave renter. For noen har dette betydd et høyere forbruk, for andre har det gitt mulighet til å låne mer. I september satte Norges Bank opp styringsrenten, og de fleste bankene har fulgt etter. Mange førstegangskjøpere har ikke opplevd stigende rente før nå. For et lån på to millioner betyr det drøye 200 kroner i økte utgifter per måned – noe som er håndterbart for de fleste.

Det er spådd flere renteøkninger i årene som kommer. De som vil merke økningen mest, er unge med en presset økonomi og de som har store lån. Det er lurt å gjøre noen grep allerede nå, så er du bedre rustet til å takle renteøkningen når den kommer.


Forbered deg for trangere tider

Bankene tar høyde for at du skal tåle en renteøkning på fem prosentpoeng når du søker boliglån. Hva du tåler, og hva som er komfortabelt, er ikke alltid det samme. For noen betyr renteøkningen at hverdagsforbruket må endres. En opprydding i privatøkonomien og god planlegging er en smart måte å forberede seg på.

  • Betal ned forbruksgjeld. Det er velkjent at renten er høyere enn på vanlig lån, men visste du at gjelden kan både dobles og tredobles etter et par år?
  • Spar litt hver måned. Banken har beregnet at du tåler å betale 5 prosentpoeng høyere rente enn du fikk da du tok opp lånet. Hvis du klarer å spare beløpet denne differansen utgjør, er du godt rustet. 
  • Mange velger å ha faste trekk fra lønnskontoen til en egen regningskonto. Om det faste beløpet er litt høyere enn nødvendig, kan du opparbeide deg en buffer. Det er fort gjort å opprette en ekstra konto i nettbanken. Hos oss får du sparerente uansett hvor mange kontoer du fordeler pengene på, eller hvor mye/lite penger du har på kontoen.
  • Gå gjennom faste utgifter. Hvilke kostnader kan du kvitte deg med? De fleste oppdager at de kan spare en hel del.
  • Planlegg innkjøpene dine. Impulskjøp er ofte unødvendige og blir fort dyre.
  • Hva betaler du på lånet i dag? Sjekk om du kan flytte lånet til en bank med bedre betingelser.
  • Undersøk hva du betaler for banktjenester. Finansportalen.no har en egen dagligbanksjekk du kan prøve.

Fastrente er smart, hvis nødvendig

Vi får ofte henvendelser fra kunder som vurderer fastrente på boliglånet. Over tid lønner seg sjelden å binde renten, men det kan likevel være fornuftig å velge fastrente hvis forutsigbare utgifter er viktig for deg. Med fastrente vet du akkurat hvor mye du må betale på lånet hver måned. Det gjør det lettere å planlegge, og for enkelte betyr det færre bekymringer og bedre nattesøvn. En mellomløsning er å velge fastrente på deler av lånet. Det gir også mer fleksibilitet dersom du eksempelvis skal nedbetale boliglånet.  

Avdragsfrihet eller lengre nedbetalingstid

Hvis hverdagsøkonomien blir veldig stram, gjør du lurt i å sjekke om du kan betale ned lånet over flere år - eventuelt be om avdragsfrihet. Dette er mest aktuelt om du ikke er maksimalt belånt i utgangspunktet. Har du to millioner i lån og øker nedbetalingstiden fra 25 til 30 år, vil det fort utgjøre mer enn tusen kroner i måneden.

Trenger du råd? Ikke nøl med å kontakte oss!