Hopp til innholdet

8 steg til ny bolig

Går du med flytteplaner er det greit å få finansieringen i orden med en gang. Følg disse åtte stegene på veien til drømmeboligen!

Illustrasjon av en person som stabler mynter

1. Få oversikt over sparepengene dine

Første steg mot ny bolig er å få oversikt over sparepenger og egenkapital. Kanskje har du en BSU-konto eller penger på en sparekonto? Har du ikke spart før, er det lurt å starte nå. Du må ha minst 15 prosent i egenkapital, og ifølge utlånsforskriften kan du låne maks fem ganger din totale inntekt.

2. Bestill verdivurdering

Eier du en bolig du planlegger å selge, bør du finne ut hvor mye den er verdt. Sannsynligvis har den steget i verdi, som gjør at du har spart opp egenkapital i boligen. Du kan bestille verdivurdering fra en eiendomsmegler. OBOS Eiendomsmeglere kjenner lokalmiljøet ut og inn, tilbyr gratis verdivurdering og hjelper deg når du skal selge.

Les mer om OBOS Eiendomsmeglere

3. Finn ut hvor mye du kan låne

Før du kan legge inn bud på en bolig trenger du et finansieringsbevis. Send inn søknad om finansieringsbevis nå, så vet du nøyaktig hvor mye du kan by for en bolig i en budrunde. 

Les mer og søk om finansieringsbevis

Mangler du egenkapital? Da er kanskje OBOS Deleie noe for deg. Det innebærer at du kan kjøpe havle boligen, eller mer og bo i hele. 

4. Gå på visning

Ta deg tid og ha is i magen til du finner drømmeboligen du vil by på. Ikke hopp på det første og beste. Det er mest økonomisk å flytte få ganger. Tenk framover. Hva slags bolig kan du trenge om noen år?

5. Delta i budrunde

Bestem deg for hva du er villig til å gi for boligen før du starter. Sett deg en maksgrense, og ikke by over den. By på én bolig av gangen. Bud er bindende, og du vil ikke vinne to budrunder samtidig. Det er ingen angrerett ved boligkjøp, så her gjelder det å spille kortene riktig.

6. Ta opp boliglån

Når du har funnet drømmeboligen og vunnet budrunden, må du kontakte oss. Vi trenger en kopi av kjøpekontrakten, sånn at vi kan ordne alt det praktiske slik at overtakelsen går smertefritt. Har du mulighet til å la noen kroner bli stående igjen på sparekontoen til uforutsette hendelser, er det veldig lurt.

7. Perioden frem til du får solgt den gamle boligen din

De fleste er avhengig av å kjøpe ny bolig før de har solgt den gamle. Det betyr at du i en periode kan eie to boliger. Da sitter du med to boliglån i en kortere eller lengre periode, og det er dette som kalles mellomfinansiering. Trenger du mellomfinansiering, får du den samme gode renten forutsatt at lånet på din nåværende bolig også er i OBOS-banken. Mellomfinansiering har vanligvis mye høyere rente enn vanlig boliglån.

8. Det første avdraget

Når alt er i orden, må du sette av penger til det første avdraget på det nye lånet. Pass på å ha penger på kontoen avdraget trekkes fra. Du finner nedbetalingsplan, trekkdato og hvilken konto lånet trekkes fra lett tilgengelig i nettbanken.

Husk også at du ikke trenger å følge nedbetalingsplanen, du kan betale ned på lånet raskere enn avtalt. Det kan også være lurt å spare litt hver måned. Da har du mer å gå på ved en eventuell renteoppgang, slik at du en gang i blant kan bruke oppsparte midler til å betale ned på boliglånet.

Priser, renter og gebyr på våre lån

Priser i andre banker

På Finansportalen kan du sammenligne priser på tvers av bankene.