Hopp til innholdet

Barn og bankkort

Når er barna gamle nok til å få bankkort og hvor mye får de i ukepenger? Her er våre tips.

Bestill barnekonto

Mange foreldre er usikre på når barnet skal få sin første sparekonto, når barnet skal få sin egen OBOS-konto og ikke minst når barnet skal få sitt første bankkort.

YouGov gjennomførte en undersøkelse for OBOS-banken i desember om barn og bankkort. Hele 44 % av de som gjennomførte undersøkelsen svarte at 13 til 15 år var en passende alder for at barn skal få brukskonto med eget bankkort. Gjennomsnittsalderen på når barn får bankkort i OBOS-banken er 12 års alderen.

Christina Farmen, leder for kundesenteret i OBOS-banken, sier at foreldre er bekymret for at barna skal være uforsiktige med bankkortet sitt, men mener nettopp denne bekymringen fører til at mange barn går glipp av viktig læring. Forholdet man har til penger dreier seg nemlig ikke lenger om hvor mange sedler man har i lommeboka eller hvor tung sparegrisen er.

– Det er beløpet i nettbanken man må lære å forholde seg til, sier hun. Hun presiserer at selv om hun mener barn bør ha eget bankkort, er det fremdeles foreldrene som skal ha kontrollen.

– Det er foreldrene som til enhver tid bestemmer hvor mye barnet skal ha på konto. Blir beløpet for høyt, kan man flytte noe over til en sparekonto. Kanskje det på brukskontoen kun skal være nok til litt lørdagsgodt, akkurat som du ellers ville sendt med barnet et passende beløp i kontanter?

Slik bestiller du bankkort til barna

Ekstra trygghet for de unge

En annen trygghet er at bankkortene vi har for barn er det ikke mulig å overtrekke, ettersom kortene kun kan brukes på bankterminaler som er tilkoblet nettet.

Barn og unge får også tilgang til Vipps. For barn under 15 år kommer dette med begrenset funksjonalitet.

Hvor mye ukepenger skal barna få?

Hvor mye ukepenger skal barna egentlig få? Mange foreldre stiller seg selv akkurat dette spørsmålet. Spørreundersøkelsen gjennomført av YouGov har undersøkt hvor mye det er vanlig å gi. Dette er det de fleste gir:

  • Under 7 år: 40 kroner
  • 7-9 år: 50 kroner
  • 10-13 år: 100 kroner
  • 14-16 år: 150 kroner
  • Over 16 år: 200 kroner

Her har vi tatt utgangspunkt i medianen, siden noen respondenter i undersøkelsen gir så mye mer i ukepenger at det trekker opp gjennomsnittsbeløpet betydelig.

Foreldre får full kontroll i mobilbanken

Som kunde i OBOS-banken får foreldre full kontroll over barnas konto i nettbanken og mobilbanken. Som disponent kan du guide barna om pengebruk og enkelt overføre penger til barnas konto. Foreldre må også være OBOS-medlem for å kunne disponere barnas konto.

Bli kunde i dag

Medlemsfordeler

Som OBOS-medlem er det enkelt å få gratis konto og kort til barn. Medlemmer får også rente på 1,50% på brukskonto. Som OBOS-medlem får du forkjøpsrett på boliger og gode medlemsfordeler.

Priser i andre banker

På Finansportalen kan du sammenligne priser på tvers av bankene.