Hopp til innholdet
Mann ser smilende inn i kameraet

Endrede betalingsvaner

Kontaktløse kort, Vipps Apple Pay, Google Pay og smartklokker gir oss nye måter å betale for varer og tjenester på. Vi har spurt kundene våre om hvordan deres betalingsvaner har endret seg.

"De begeistrede"

I OBOS-banken tilbyr vi kontaktløs betaling både med kort, mobil og smartklokke. Andelen som har tatt i bruk mobilbetaling er størst blant de som bruker iPhone. De synes det var enkelt/veldig enkelt å komme i gang med Apple Pay og mange betaler med mobilen der det er mulig. To av tre Apple Pay-brukere vil anbefale andre å ta i bruk tjenesten.

«De forsiktige»

Denne gruppen uttrykker bekymring for at kort- og kjøpsinformasjon kommer på avveie. Betaling med "dingser" gjør at man mister kontroll på forbruket, og flere kvier seg for å prøve løsningene når selv butikkansatte mangler kunnskap. Usikkerhet og økt informasjonsbehov legger begrensninger for å prøve ut nye betalingsmetoder. Mange vil ta i bruk nye løsninger som forenkler hverdagen, men ønsker ikke å være blant de første. 

Sikkerhet er viktig

Felles for begge gruppene er en delt oppfatning om at trygge og sikre løsninger gjør det enklere å ta i bruk ny teknologi. Når man er sikker på at en løsning er trygg og man slipper å fomle med løsninger som ikke fungerer i butikken, er det enklere å endre betalingsvaner. Vi har laget en liten forklaring på de vanligste spørsmålene og antagelsene om nye betalingsmetoder med mobil og smartklokke.

Myter vi ønsker å avlive

«Kort- og kjøpsinformasjonen min kommer på avveie»

Sikkerheten rundt mobil- og klokkebetaling er veldig god. Når du betaler med Apple Pay, Google Pay eller smartklokke, blir kortdetaljene dine erstattet med et unikt og kryptert (tokenisert) nummer. Kortinformasjonen din blir ikke lagret eller delt med noen.

«Det er ikke mulig å betale med mobil eller klokke der jeg handler»

Fra 1. januar 2020 skal alle bankterminaler være klargjort for å ta imot kontaktløs betaling. De aller fleste brukersteder, apper og nettbutikker tilbyr nå betaling med Apple Pay og Google Pay. 

«Mister jeg mobilen eller smartklokken, er sjansen for å bli svindlet stor»

Tvert imot! Når du betaler med mobil eller klokke, er det ingen risiko for at noen ser PIN-koden din. I stedet brukes ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk for å verifisere at du er deg. Blir du frastjålet mobil eller smartklokke, er det fremdeles viktig at du sperrer kortet umiddelbart. 

"Banken min tilbyr ikke Apple Pay"

Mange tror man ikke kan ha konto og kort i flere banker. Har du for eksempel lån hos oss og kort i en annen bank, er det ingenting som hindrer deg i å bruke Apple Pay eller Google Pay hos oss. Bestill et gratis bankkort i nettbanken, så er du i gang.

Betal med iPhone

Finn ut hvordan du enkelt kommer i gang med Apple Pay.

Har du Android-telefon?

Legg igjen kortet hjemme og betal med mobilen. 

Det er enklere enn du tror å bytte bank

Vi har klargjort en e-post du kan sende til arbeidsgiver. Fyll inn epostadressen og kontonummeret ditt som du finner i nettbanken. Bestill gratis kort, så er du i gang!