Hopp til innholdet

Unngå dyre forbrukslån

Har du eller noen du kjenner havnet i «luksusfellen»? Fortvil ikke, det finnes heldigvis flere veier ut av det økonomiske uføret.

Mange kjenner begrepet "luksusfellen". Kanskje det er på grunn av TV-programmet, eller fordi flere opplever økonomisk overforbruk på nært hold. Uansett grunn, har forbruksgjelden hos norske husholdninger vokst spesielt mye de siste årene. Tall fra Finanstilsynet viser at forbrukslån utgjorde 3 prosent av norske husstanders gjeld i 2017, men stod for nærmere 8 prosent av den samlede økningen i husholdningsgjelden. Dette er høye tall, spesielt fordi forbruksgjelden kommer på toppen av boliglån og annen gjeld.

Bruk kreditt smart

Av og til er det lønnsomt og smart å betale med kreditt. Du kan gjøre gode kjøp ved å utnytte rabattavtaler, og du har dessuten ekstra god beskyttelse når du betaler med kredittkort. 

  • Bruk kredittkortet når du er på reise eller handler på nett. Da har du gode reklamasjonsrettigheter, og reise- og avbestillingsforsikring er inkludert.
  • Betal gjerne sommerferien med kredittkort om du vet at du skal bruke feriepengene til å betale tilbake. Selv om du betaler renter i noen få måneder, er dette en smart økonomisk tilnærming.
  • Alt du trenger å vite om OBOS-kredittkort.

Det kan skje oss alle

Må du for eksempel gå til innkjøp av ny vaskemaskin eller skylder restskatt uten å ha penger på konto, kan terskelen for å ty til forbrukslån være lav. Har du havnet i økonomisk uføre, lag en plan for hvordan du kommer ut av situasjonen - og følg den. 

  • Betaler du hele kredittkortregningen ved forfall, får du ingen ekstra rentekostnader. 
  • Er du nødt til å dele opp kredittkortregningen over flere måneder, sørg alltid for å betale minstebeløpet som står på fakturaen. Da unngår du purregebyrer og at kortet blir sperret.
  • Når du deler opp betalingen, ender du opp med å betale mer tilbake. Slik kan regnestykket se ut: 15 000 kroner i utestående kreditt i 12 måneder, koster deg 1 600 kroner. Det innebærer at du betaler 16 600 kroner tilbake med rente på 23,45 prosent.
  • Blir du ofte fristet til å gjøre kjøp med kredittkort eller forbrukslån uten å ha en plan for nedbetalingen, bør din personlige varsellampe begynne å blinke.
  • Kanskje finnes det en mulighet for å refinansiere boliglånet for å betale ned på smågjelden. Be oss om råd.

Planlegger du økonomien din litt fremover i tid, sitter du igjen med både gode vaner, bedre økonomisk trygghet, og du trenger ikke å bekymre deg om du bruker kredittkortet fra tid til annen.