Hopp til innholdet

Kan du signere med mitt navn, kjære?

Elektronisk signering benyttes i stadig større utstrekning, og de fleste nordmenn er nå vant til å logge inn med BankID både i banken og på offentlige nettsteder.

 

I dag benytter rundt 4 millioner nordmenn BankID som elektronisk legitimasjon og signatur. BankID brukes av alle landets banker, offentlige digitale tjenester og av stadig flere virksomheter i ulike bransjer. Innlogging i nettbanken er kanskje det vi gjør oftest, men vi kan også levere selvangivelsen, signere låneavtaler, legge inn bud i en budrunde – og snart også kjøpe OBOS-leilighet. Det er en løsning som ivaretar sikkerheten på en god måte, så lenge man ikke deler for mye.

Sikrere enn vanlig signatur

BankID er en fullverdig, elektronisk erstatning for penn og papir. På mange måter er BankID sikrere, fordi en fysisk signatur er enklere å forfalske. Med BankID kreves både fødselsnummer, en personlig kode og et engangspassord fra en kodebrikke eller sikkerhetskort. Til enkle former for signering kan også BankID på mobil benyttes.

Stoler du på partneren din?

Se for deg at det haster med å signere en kontrakt. Ville du bedt samboeren, ektefellen eller voksne barn om å skrive under med ditt navn? «Husk at jeg pleier å lage en stor krøll på M-en, den må du få med så det ser ut som min underskrift, kjære». Ikke sannsynlig tenker du? De færreste ville nok gjort dette. Når det kommer til elektronisk innlogging og signering derimot, har det vist seg at mange tenker annerledes. Det kan virke mer uskyldig og praktisk å låne bort BankID-passordet eller kodebrikken til partneren. Man stoler jo på hverandre, eller?

Kan andre ta opp lån i ditt navn?

De siste årene har det vært et økende antall saker i både media og i rettsapparatet der kunden oppgir at en nærstående har tatt opp forbrukslån eller bestilt kredittkort i deres navn. Et eksempel er den tidligere ektefellen som tok opp kredittlån ved bruk av eksmannens BankID mens hun passet huset. Ettersom mannen selv hadde oppgitt passordet mens de fortsatt var gift, hadde hun alt hun trengte for å ta opp lån i hans navn. Mannen ble dømt til å betale lånet fordi han frivillig hadde delt opplysningene, og dermed opptrådd uaktsomt. "Utenkelig, det ville aldri min partner gjort" tenker du kanskje? Dessverre kan både partnere og voksne barn gjøre utenkelige ting dersom de plutselig befinner seg i en desperat økonomisk situasjon.

Enkelt å sikre seg

Ett av vilkårene i avtalen om BankID er at man ikke skal røpe passordet til noen, verken til banken, politi eller husstandsmedlemmer. Dersom vilkåret er brutt, har man ikke nødvendigvis krav på erstatning. Heldigvis finnes det måter å sikre seg på:

  • Lån aldri bort din elektroniske legitimasjon og signatur.
  • Dersom du allerede har oppgitt passordet ditt til noen, bytt BankID-passord.
  • Ikke bruk samme passord som du bruker på epost, Facebook eller andre tjenester.
  • Bruk gjerne BankID på mobil. Det er både trygt og praktisk.
  • Hvis du ønsker å ha helt eller delvis felles økonomi med partner kan dere i stedet gi hverandre disponenttilgang på en eller flere kontoer. Dette ordner dere enkelt selv i nettbanken, og tilgangen kan fjernes igjen når som helst.

La oss håpe at alle OBOS-medlemmer, både de som bruker OBOS-banken og andre banker, passer godt på sin BankID og slipper å oppleve misbruk.

Slik bestiller du BankID