Hopp til innholdet

Er det lurt å låne penger til oppussing?

Tenk deg nøye om før du setter i gang et oppussingsprosjekt. Er det nødvendig, har du tid nok og – ikke minst - har du råd?

Oppussing kan innebære alt fra å bytte gulvlister til å gjennomføre et større rehabiliteringsprosjekt. Mange ønsker å få det triveligere hjemme, mens andre pusser opp i håp om å oppnå høyere pris når boligen skal selges.

Slik kan du finansiere oppussingsprosjektet

  • Sparing er utvilsomt den beste måten å finansiere en oppussing på, særlig hvis du har mye lån på boligen fra før. Om du ikke har greid å spare beløpet du trenger, er det ofte fornuftig å utsette prosjektet, alternativt kan du låne deler av summen. Det er også viktig å ta høyde for en likviditetsbuffer. Oppussingsprosjekter har dessverre lett for å bli dyrere enn planlagt.
  • Sitter du derimot på en litt sliten bolig som nesten er nedbetalt, kan det være smart å refinansiere boliglånet for å gjøre nødvendige oppgraderinger og øke trivselen. Selv om du ikke har planer om å selge umiddelbart, vil verdien på boligen sannsynligvis øke. 
  • Har du orden på økonomien din, kan du søke om et rammelån. Denne låneformen gir deg større frihet, men innebærer også et større ansvar. Du får en «ramme» for hvor mye du kan låne, og du bestemmer selv hvor mye av lånet du bruker. Rentene løper fra første dag du bruker noe av lånet, men kun på det beløpet du har brukt. Dette kan være et godt valg hvis du ikke vet helt hvor omfattende oppussingen blir, og ikke vil låne mer enn du må. 
  • Et forbrukslån kan være enkelt å få innvilget, men er ikke noe vi anbefaler i forbindelse med en oppussing. Renten er høy, og totalsummen blir ofte såpass stor at totalkostnaden blir høy. Et stort forbrukslån kan også begrense dine fremtidige muligheter til å få innvilget boliglån. Dersom du vurderer å ta opp et forbrukslån, bør du være sikker på at du klarer å betale tilbake gjelden i nær fremtid.

Ikke all verdi måles i penger

Er planen å tjene mest mulig på et salg etter oppussing, anbefaler vi å snakke med en erfaren eiendomsmegler som vil kunne gi deg en pekepinn på hva som har vært viktig for andre som har kjøpt bolig i nærområdet. Det kan eksempelvis være lurt å unngå kostbare oppussingsprosjekter som å rehabilitere bad, og du bør vurdere å velge mer nøytrale farger og materialer enn du foretrekker rent personlig.

Skal du derimot fortsette å bo i boligen, kan motivasjonen for oppussing være en annen. Da vil det kanskje være fornuftig å skifte ut badet eller slå ned veggen for ekstra plass. Egen trivsel er viktig og en investering kan være verdt å gjøre selv om det innebærer en økning av boliglånet. Også vi som jobber i bank vet at ikke alt kan måles i penger. En oppgradering av boligen for egen trivsel har selvfølgelig verdi!

I etterkant av oppussingen kan du få en ny verdivurdering av en eiendomsmegler. Om boligen har steget i verdi siden siste låneopptak, utgjør lånet nå en lavere del av verdien enn tidligere. I noen tilfeller gir det deg en bedre rente på boliglånet. Ta gjerne kontakt for råd.

Lykke til med oppussingen!

Marit Midttun, banksjef i OBOS-banken