Hopp til innholdet

5 enkle sparetips

Mange er bekymret for økonomien og fremtiden. Vi har derfor satt sammen noen enkle råd som kan hjelpe deg på vei.

Mange bekymrer seg for fremtiden, og vi ønsker å gjøre alt for at familien skal være trygg. Om du er permittert og har fått dårligere økonomi, eller har den samme økonomien som før, så finnes det noen smarte grep som kan hjelpe lommeboken på både kort og lang sikt.

– Hele samfunnet er i en unormal situasjon, og vi har full forståelse for alle som sliter ekstra i denne perioden. Mange tenker på barna, jobben og spør seg når hverdagen kommer tilbake. Denne usikkerheten kan være vond, sier Marit Midttun, administrerende direktør i OBOS-banken.

– Dette kan likevel være tiden da du endrer gamle vaner, og etablerer nye. Noen kan hjelpe deg her og nå, mens andre også vil fungere når denne situasjonen er over. 

1) Betal ned forbrukslån og kredittkort

Forbrukslån og kredittkort har høy rente. Har du kontroll på hvor mye gjeld du har, og hvor mye du betaler i måneden? Du kan sjekke forbruksgjelden din på Gjeldsregisteret (ekstern side). 

Nå som renten er lav, kan det hende at du klarer å betale ned alt, eller i hvert fall så mye som mulig. Kvitter du deg med 50 000 kroner i gjeld på et kredittkort med 25 prosent rente, sparer du 12 500 kroner i året. 

2) Kvitt deg med "lommetyvene"

Det er lett å forstå at du savner mange av tingene du koste deg med før. Da er denne tiden en fin anledning til å finne ut hvilke vaner som betyr noe for deg, og hvilke du kan kvitte deg med. Klarer du å endre vanene nå og ikke begynne igjen når hverdagen er tilbake, kan du spare en god del:

  • Den daglige kaffen på vei til jobb (45 kroner), utgjør nesten 12 000 kroner i året.
  • Brus og snacks hver dag (70 kroner), blir 25 000 kroner i året.
  • Trenger du fremdeles aviser i postkassen og flere enn én streamingtjeneste?

Undersøk også om du kan få bedre betingelser på de største utgiftspostene som bolig, forsikring, strøm og mobil.

3) Utnytt medlemsfordelene dine 

Du kan spare mye på å utnytte medlemsfordelene dine i OBOS. Ta en titt på hvilke fordeler du har.

Har du ikke lønnskonto og bankkort i OBOS-banken, kan det lønne seg å bytte bank. På finansportalen.no (ekstern side) kan du sjekke hvor mye det koster å bruke vanlige banktjenester. Mens de fleste banker har gebyrer for bankkort, SMS-varslinger, og lignende tjenester, betaler du ingenting for det hos oss. Du får også rente på alle kontoene dine - fra første krone. Vi gjør heller ikke forskjell på hvor stort eller lite innskuddet ditt er.

4) Boliglånet

For å ta det langsiktige først: Vet du hva renten på boliglånet ditt er? Undersøk hva du har i dag, og sammenlign på finansportalen.no.

Vi har kuttet rentene, og som medlem får du nå boliglån med rente fra kun 4,24%. Et lån på 2 millioner kroner over 25 år, blir totalt 2,40 millioner, med effektiv rente på 4,36%.

En annen mulighet er å binde renten. Binder du renten på deler av lånet, beholder du fleksibiliteten det gir å kunne betale ned ekstra på lånet om du får muligheten til det. Ønsker du full forutsigbarhet kan du velge fastrente på hele lånet. Dette er som regel ikke lønnsomt over tid, men da behøver du ikke å bekymre deg for renteendringer siden du betaler samme sum hver måned.

Er du i en situasjon der du må redusere pengebruken på kort sikt, kan du søke om avdragsfrihet. Har du muligheten til å tenke mer langsiktig, lønner det seg å opprettholde de vanlige betalingene på boliglånet nå som renten er lav.

5) Spar det du klarer – hver måned

Hvis du kan, bør du sette ekstra penger på sparekontoen. Sett opp faste trekk i nettbanken, og la pengene gå automatisk fra lønnskonto til sparekonto samme dag som du får lønn. Da er sjansen større for at du ikke er tom for sparepenger like før lønnen kommer. Det du sparer på å unngå  "lommetyvene", kan du også sette på sparekontoen. 

Du må ikke spare store summer for at det skal monne. Alt er bedre enn ingenting. Og istedenfor å kalle kontoen “Sparing” eller “Regninger”, gi den heller et hyggeligere navn som “Familiens sommerferie” eller “Overraskelse til barna”. Nettopp det å ha noe å glede seg til kan gjøre denne vanskelige tiden litt lettere for både store og små. Så lenge livet står litt på vent for mange av oss, ønsker vi å bistå slik at hverdagen din blir så normal som mulig.