Hopp til innholdet

3 ting å tenke på hvis du vurderer å flytte

Behovet for et ekstra soverom blir ikke mindre i krisetider. Det forstår vi godt. Vi har derfor stilt noen spørsmål du bør tenke gjennom på forhånd om du vurderer å bytte bolig i nærmeste fremtid.

1. Hva er boligen min verd nå?

Det er ingen tvil om at boligprisene påvirkes av koronasituasjonen. Vurderer du å flytte, lurer du kanskje på om boligen din ligger stabil i pris, eller om det er sannsynlighet for svingninger. Det er umulig å forutsi før boligen ligger ute for salg. Husk bare at så lenge du kjøper og selger i samme marked, har det ikke så mye å si om prisene er noe lavere enn tidligere. Langsiktighet er nøkkelordet i denne sammenhengen.

Skal du selge, anbefaler vi at du snakker med en megler som kjenner godt til området du bor i. Eier du en OBOS-bolig er det ingen som har bedre kjennskap til prisutviklingen og salgspotensialet enn OBOS-meglerne. Ta kontakt med en megler i området ditt for en uforpliktende prat.

2. Hva skjer hvis jeg ikke får solgt?

Du bør være forberedt på at det kan ta lengre tid å selge bolig nå. Derfor kan det være smart å legge inn litt lengre overtakelse enn du normalt ville gjort når du kjøper. Risikoen ved å ikke få solgt, er at du blir sittende med to boliger over noe tid. Det er selvfølgelig ingen ideell situasjon, men det trenger ikke være krise heller. Du har alltids noen muligheter:

  • Du kan forlenge nedbetalingstiden på lånet for å redusere de månedlige utgiftene.
  • Bruke sparepenger. Med oppsparte midler har du litt å tære på i en periode.
  • Se på muligheten for å leie ut den ene boligen. 

Mellomfinansiering

Har du lån og lønnsinngang hos oss, kan du få mellomfinansiering til samme rente som det langsiktig lånet. Vanligvis er renten på mellomfinansiering betydelig høyere, så her kan du spare flere tusen kroner. Altså én bekymring mindre.

Det kan være lurt å selge først hvis du har behov for å låne maksimalt for å få råd til drømmeboligen. Da vet du nøyaktig hva du har å kjøpe for. For andre er det best å kjøpe først, for å være helt sikker på å ikke bli stående uten bolig. Søker du om finansieringsbevis hos oss, får du god hjelp av våre lånerådgivere. Da får du beregnet et langsiktig lånebeløp og en mellomfinansieringsløsning tilpasset din boligsituasjon og økonomi. I forkant bør du likevel ha gjort deg opp noen tanker. Det er kun du som kjenner din egen risikovilje og boligbehov best.

Boligbytte

Vurderer du å kjøpe helt ny bolig, tilbyr OBOS boligbytte på utvalgte boliger. Da overtar OBOS din nåværende bolig til en avtalt pris, og du slipper alle bekymringer om boligsalg.

3. Er det mulig å gjøre et kupp nå?

Det er vanskelig å spå om prisen på en bolig går opp eller ned. Derfor anbefaler vi som alltid at du tenker langsiktig. Kjøp for å leve og bo, unngå spekulering og forhastede beslutninger.

Er du førstegangskjøper, har du et litt bedre utgangspunkt nå i en tid uten ville budrunder. Har du i tillegg trygg inntekt og liten risiko for permittering, er du blant de som kan bidra til å holde hjulene i gang. Kanskje du faktisk klarer å sikre deg drømmeboligen. Samtidig gir du en boligselger muligheten til å senke skuldrene i visshet om at boligen ble solgt, og økonomien er trygg.