Hopp til innholdet

Gode sparevaner

I desember får de fleste halv skatt på lønnen. Bruker du alt på julegaver, eller er dette en fin anledning til å opparbeide deg en buffer?

Konkrete og kortsiktige sparemål 

Ønsker du å spare til noe, en ny telefon, neste års sommerferie eller en stor anledning? Da passer det perfekt å sette pengene inn på OBOS-konto. Med god rente og full fleksibilitet, kan pengene vokse på kontoen helt frem til den dagen du trenger dem.

Sparer du til flere ting, kan du opprette flere OBOS-kontoer. Velg et passende navn til hver konto, «Drømmeferie», «Bryllup» eller «Ny sykkel», så har du full kontroll. Og sånn som det er med nyttårsforsetter; start å spare på et nivå som er overkommelig. Da gjør du livet litt enklere for deg selv.

Opprett OBOS-konto

Spar litt ekstra når du kan

Mange gjør impulskjøp og har unødvendige kostnader. Skaff deg oversikt over økonomien din, og finn ut om du kan kutte en eller flere faste utgifter som et abonnement, tobakk eller den daglige kaffe latten. Hvis du attpåtil setter opp et fast trekk til sparekontoen tilsvarende det du ville ha brukt, ser du fort hvor mye du sparer på de unødvendige vanene.

Det forventes ingen kraftig renteøkning, men ta likevel høyde for økte boligkostnader. Er du vant til å overføre et fast beløp som er litt høyere enn lånebeløpet du skal betale, blir ikke overgangen til et høyere kostnadsnivå like smertefull om renten endrer seg.

Får du penger igjen på skatten, mottar pengegaver, eller sitter igjen med litt til overs etter julegavehandelen, vurder om du kan sette av noe til sparing. 

Uforutsette utgifter

Hverdagsøkonomien kan bli påvirket om du får en uventet høy tannlegeregning eller vaskemaskinen ryker. Det merkes godt hvis du må dekke alt på én lønnsutbetaling. En enkel måte du kan sette av penger til uforutsette utgifter på, er et fast månedlig trekk fra lønnskontoen din. Pengene bør være tilgjengelig på kort varsel, så det er viktig med full fleksibilitet. Da passer det med en OBOS-konto, hvor du både får god rente, ubegrenset antall uttak, og pengene er tilgjengelig for deg akkurat når du trenger dem.

Sparer du et beløp tilsvarende 2-3 månedslønninger på bufferkontoen, står du bedre rustet til å takle plutselige utgifter.

Få din første OBOS-konto

Smilende par på kjøkkenet


Spare til egen bolig

BSU er den mest lønnsomme formen for sparing hvis du sparer til din første bolig. Den oppsparte egenkapitalen kommer godt med den dagen du finner drømmeboligen - eller ønsker å betale ned på boliglånet. 

Langsiktig plassering

Har du et større beløp du ikke skal bruke på en stund? Da er det kanskje akseptabelt med litt mindre fleksibilitet, mot en høy rente. På Plasseringskonto+ 31 dager får du 1,05% rente, og beløp inntil 2 millioner er dekket av Bankenes Sikringsfond. Her må du bestille uttaket 31 dager i forveien når du trenger pengene.

Fondssparing

Sparing i fond er et godt supplement til langsiktig sparing på konto. Med større mulighet for avkastning, tar du også en høyere risiko. Sett deg derfor grundig inn i fordelene og ulempene før du handler.

Priser i andre banker

På finansportalen.no kan du sammenligne priser på tvers av bankene.