Hopp til innholdet

Gode sparevaner

I juni får de fleste utbetalt feriepenger, og noen heldige får igjen penger på skatten. Bruker du alt på ferie, eller er dette en fin anledning til å opparbeide deg en buffer?

Blir det hjemmeferie denne sommeren, kan du bruke anledningen til å komme raskt i gang med sparingen. Med ekstra mye penger på kontoen, kan både skatte- og feriepengene vare litt lenger. Her finner du noen tips til hvordan du kan spare til neste års ferie, opparbeide deg en bufferkonto, eller sette av penger til bolig. 

Kortsiktige sparemål 

Start med noen enkle sparemål

Har du noen konkrete spareplaner, som neste års ferietur eller nytt turutstyr, passer det perfekt å sette noe av feriepengene inn på en OBOS-konto. Da får du god rente, full fleksibilitet, og pengene kan vokse på kontoen helt frem til den dagen du trenger dem.

Sparer du til flere ting, kan du ganske enkelt opprette flere OBOS-kontoer. Velg et passende navn til hver konto; «Drømmeferie», «Bryllup» eller «Ny sykkel», så har du full kontroll. Det er morsommere å spare når du har noen overkommelige mål.

Vær forberedt på uforutsette utgifter

Hverdagsøkonomien blir fort påvirket hvis du får en uventet høy tannlegeregning eller kjøleskapet ryker. Det merkes ekstra godt om du må dekke alt på én lønnsutbetaling. Derfor er det smart å ha en buffer i bakhånd i tilfelle kjedelige overraskelser skjer.

Setter du opp et fast månedlig trekk fra lønnskontoen til en bufferkonto, slipper du å huske på å overføre penger mellom kontoer. Pengene bør være tilgjengelig på kort varsel, så fleksibilitet er viktig. OBOS-konto passer også godt til dette, og pengene er tilgjengelig akkurat når du trenger dem.

Sparer du opp et beløp tilsvarende to til tre månedslønninger på bufferkontoen, står du bedre rustet til å håndtere plutselige utgifter. 

Spar litt ekstra når du kan

Det forventes ingen kraftig renteøkning i år, men det er likevel lurt å ta høyde for økte boligkostnader. Har du feriepenger eller skattepenger til overs, kan du bruke pengene til å betale litt ekstra til trekkontoen. Er du vant til å overføre et fast beløp som er litt høyere enn det månedlige lånebeløpet du skal betale, blir ikke overgangen til et høyere kostnadsnivå like smertefull om renten endrer seg etter hvert.

Hvis lånet ditt trekkes direkte fra lønnskontoen, kan du heller opprette en egen konto for lån og regninger. Da får du sparerente på pengene mens de står på kontoen. I nettbanken kan du selv endre trekkonto og dato for når boliglånet trekkes. 

Ta kontroll over unødvendige vaner

De aller fleste gjør impulskjøp og har unødvendige kostnader som et abonnement man egentlig ikke trenger, eller den daglige kaffen kjøpt på café. En enkel måte å få kontroll på disse kostnadene på, er å gjøre en vårrengjøring av økonomien – gjerne en gang i året. Skaff deg oversikt over økonomien din, og kutt utgiftene du ikke har behov for.

Hvis du setter opp et fast trekk til sparekontoen tilsvarende det du ville ha brukt, ser du fort hvor mye du sparer på de unødvendige vanene. Har du mulighet til å spare mer, øker du bare beløpet. 

Langsiktig sparing

Spare til bolig

BSU er den mest lønnsomme formen for sparing hvis du sparer til din første bolig. Egenkapitalen som du klarer å spare opp, kommer godt med den dagen du finner drømmeboligen, eller ønsker å betale ned på boliglånet. Har du penger til overs, vil du sannsynligvis ikke angre om du betaler inn ekstra på BSU-kontoen.

Langsiktig plassering på konto

Har du ingen planer om å bruke en større andel av skatte- eller feriepengene på en stund, er Plasseringskonto et godt alternativ. Da er det kanskje akseptabelt med litt mindre fleksibilitet, mot en høy rente. På Plasseringskonto+ 31 dager får du 0,90% rente, og beløp inntil 2 millioner er dekket av Bankenes Sikringsfond. Her må du bestille uttaket 31 dager i forveien når du trenger pengene. Har du pengene dine på Plasseringskonto, vil du være bedre sikret mot å bruke dem på unødvendige ting.

Spare i fond

Fondssparing er et godt supplement til langsiktig sparing på konto. Med større mulighet for avkastning, tar du også en høyere risiko. Sett deg derfor grundig inn i fordelene og ulempene før du handler.

Priser i andre banker

På finansportalen.no kan du sammenligne priser på tvers av bankene.