Hopp til innholdet

Gode sparevaner

Sparer du til ferie eller bolig? Har du større beløp du vil plassere langsiktig? Du får god rente uansett hva du sparer til. Her finner du våre sparetips.

Buffer for uforutsette utgifter

Har du tenkt over hvordan hverdagsøkonomien blir påvirket hvis du får en uventet høy tannlegeregning eller vaskemaskinen ryker? Det merkes godt hvis du plutselig må dekke alt på én lønnsutbetaling. Derfor er det alltid lurt å sette av penger til uforutsette utgifter. Du bør helst ha spart opp et beløp tilsvarende 2-3 månedslønninger for denne typen kostnader.

Sett opp et månedlig trekk fra lønnskontoen din til en bufferkonto. Beløpet du sparer bør være tilgjengelig for deg på kort varsel, så her er det viktig å ha full fleksibilitet. Da passer det med en OBOS-konto, hvor du har god rente, ubegrenset antall uttak, og pengene er disponible for deg akkurat når du trenger dem.

Har du ikke en OBOS-konto ennå? Når du registrerer deg som kunde i OBOS-banken, får du samtidig en OBOS-konto klar til bruk. 

Registrer deg 

Ta høyde for økte boliglånskostnader 

Rentenivået kan endre seg ytterligere i 2019. For alle som har boliglån betyr det at de månedlige kostnadene kan øke.  Er du vant til å trekke et fast beløp til en bufferkonto, blir ikke overgangen til et høyere kostnadsnivå like smertefull.  Når rentene øker kan du redusere sparebeløpet, slik at beløpet du har tilgjengelig til daglig bruk ikke påvirkes mer enn nødvendig. 

Sparing til konkrete, kortsiktige mål 

Har du noe helt konkret du sparer til? Ny telefon, årets ferie eller en stor anledning? Her passer det også å bruke en OBOS-konto, hvor du får god rente og full fleksibilitet.

Opprett gjerne en separat konto for akkurat dette formålet, og velg et passende navn. Det gir litt ekstra motivasjon når du sjekker saldo og ser at beløpet har økt på kontoen som heter «Drømmeferie», «Bryllup» eller «Ny sykkel». Du kan ha flere OBOS-kontoer til ulike formål, avhengig av hva som passer best for deg.  

Benytt muligheten til å spare litt ekstra når kan. Hvis du får penger igjen på skatten, gaver eller har igjen litt på lønnskontoen før neste utbetaling, bør du vurdere om du kan sette av noe til sparing. 

Få din første OBOS-konto

Jente i en park

 

Sparing til egen bolig

Hvis du sparer til din første bolig, er Boligsparing for Ungdom (BSU) den mest lønnsomme formen for sparing. Renten er mye høyere enn du får på andre former for sparekontoer, og du får i tillegg skattefradrag på beløpet du sparer. Penger du har satt inn på denne kontoen er låst til boligformål. Det er derfor viktig å vite at du har råd til å betjene andre utgifter. Det vil si – du kan ta ut penger som du har spart i inneværende år, men beløpet er låst når du passerer årsskiftet.

Langsiktig plassering

Har du større beløp som du vet at du ikke skal bruke på en stund? Da er det kanskje akseptabelt med litt mindre fleksibilitet, mot at du får høyest mulig rente. På Plasseringskonto+ 31 dager får du 1,76% rente, og beløp inntil 2 millioner er dekket av Bankenes Sikringsfond. Her må du bestille uttaket 31 dager før du ønsker å ha pengene tilgjengelig.

Fondssparing

Sparing i fond, enten som engangsbeløp eller med en fast månedlig avtale, er et godt supplement til langsiktig sparing på konto. Du får større mulighet for avkastning, men tar også høyere risiko. Risikoprofilen varierer fra hvilke fond du velger, så her er det viktig at du setter deg grundig inn i fordelene og ulempene før du handler.

Priser hos andre banker

På finansportalen.no kan du sammenligne priser på tvers av bankene.