Hopp til innholdet

Hjelpe barna inn på boligmarkedet

Det er en milepæl når barnet flytter ut av redet og kjøper sitt eget sted å bo. Men hva om de ikke har spart nok egenkapital, hvordan kan du hjelpe da?

Som foreldre strekker vi oss langt for barna våre. Vi ønsker å gi dem en god oppvekst og sende dem trygt ut i voksenlivet.

 

Gode måter å hjelpe på

Det er mange måter å hjelpe barnet ditt inn på boligmarkedet:

  • Du kan gi en pengegave. Det kan dekke opp det barnet mangler i egenkapital, og det er skattefritt å motta pengene. Du kan opprette Plasseringskonto +31 og spare på vegne av barnet ditt, eller opprette Boligspar Barn og Ungdom for barnet ditt.
  • Du kan være medlåntaker og ta opp boliglån sammen med barnet. Dersom du i tillegg er medeier i boligen, står dere sammen om en eventuell gevinst eller tap når boligen skal selges. I så fall er det lurt å sikre seg betingelser som gjør at barnet etter hvert kan ta over lånet alene eller kjøpe deg ut.
  • Du kan gi barnet ditt et gavemedlemskap i OBOS. Lang ansiennitet gir barnet ditt større sjanse til å kjøpe drømmeboligen med forkjøpsrett.
  • Du kan overføre OBOS-medlemskapet ditt til barnet for ansiennitetens skyld. Kanskje barnet ender opp med å kunne kjøpe en bolig på forkjøp?
  • Du kan bruke forkjøpsretten til å kjøpe en bolig som du i etterkant overfører til barnet.

Som med mye annet, er det viktig å tenke langsiktig. Du har kanskje flere barn som forventer at du skal hjelpe alle på samme måte? Vær klar over hva du gjør, hvilke konsekvenser det medfører. Diskuter grundig med barnet ditt og med banken, slik at begge er klar over fordeler og ulemper. Vi bistår selvfølgelig gjerne med råd underveis!

Vil du være kausjonist?

Å være kausjonist innebærer vanligvis at banken tar pant i boligen din for det beløpet som låntaker mangler i egenkapital. Dette er en løsning som banken i noen tilfeller anbefaler til kunder med god og ryddig økonomi.

Selv om du stoler på at barnet ditt greier å betjene boliglånet, bør du ta høyde for at situasjonen kan endre seg. Renter og arbeidsledighet kan stige. En samboer/ektefelle kan komme inn eller forsvinne ut av barnets liv. Dersom barnet ikke klarer å betjene lånet, kan banken i ytterste konsekvens kreve at boligen selges for å dekke inn kravet. Dersom hele gjelden ikke blir dekket inn, er det kausjonisten som står ansvarlig for restbeløpet.

Ansvaret du har som kausjonist kan også begrense dine egne sjanser for å få lån. Det betyr at dine muligheter for å kjøpe dyrere bolig, hytte, bil eller pusse opp begrenses. Det kan ta mange år før lånet er tilstrekkelig nedbetalt til at kausjonen kan slettes. Tenk godt gjennom egne planer for fremtiden før du velger å være kausjonist.

OBOS Deleie

Det er vanskelig å komme inn på boligmarkedet, og mange trenger hjelp. Det beste er om barnet kan klare seg selv. Med OBOS Deleie kjøper barnet bolig sammen med OBOS, og får hele boligen for seg selv.

Barnet ditt må kjøpe minst 50 prosent av boligen. For resten av boligen betales det et beløp tilsvarende markedsleie for OBOS’ andel. Med OBOS Deleie er det opp til barnet ditt hvor mye av boligen de ønsker å eie. De kan velge å kjøpe 50, 60, 70, 80 eller 90 prosent av boligen, og OBOS beholder den eierandelen som ikke kjøpes. Og senere, når barnet ditt har spart opp, kan de øke eierandelen – inntil de eier hele boligen selv.

Lær mer om OBOS Deleie