Hopp til innholdet

Hva sparer du til?

Alle vet at det er nødvendig å spare selv om det kanskje ikke er like gøy. Lager du realistiske mål, blir det enklere å sette av litt hver måned.

Sett opp fast trekk i nettbanken

Skaff deg oversikt

Mange av oss burde ha bedre kontroll på hva pengene egentlig brukes på. Gjør det til en vane en eller to ganger i året å gå gjennom kontoutskriften noen måneder tilbake i tid. Kanskje finner du utgifter du kan kutte, og som gir mulighet til å sette et tilsvarende beløp på sparekonto.

Det florerer av sparetips i mediene, men ikke alle har mulighet til å spare tusenvis av kroner hver måned. Det går jo på bekostning av noe annet pengene kunne vært brukt på. Begynn i det små. Lager du ett eller flere realistiske sparemål, vil du enklere kunne oppnå målene. Da blir det også morsommere å spare mer.

Mål én: Betal ned usikret gjeld

All usikret gjeld, som kredittkort og forbrukslån bør betales ned så raskt som mulig på grunn av den høye renten. Noe som stadig overrasker mange, er at bonus- og lojalitetskort påvirker hvor mye du kan få i boliglån. Disse kortene har ofte en kredittramme knyttet til seg, som regnes som gjeld uavhengig om du har brukt kortet eller ikke. På gjeldsregisteret.com kan du sjekke hvor mye du har i usikret gjeld. Det er lurt i å si opp kort du ikke bruker, eller rett og slett redusere kredittrammen.

Mål to: Spar litt i hverdagen

Ettervirkningene fra jul merkes godt på bankkontoen de første månedene i et nytt år. Da er det om å gjøre å komme inn i gode (økonomiske) rutiner så raskt som mulig. Har du ikke bufferkonto fra før, er det ikke for sent å opprette en. Tenk om kjøleskapet ryker eller du får en uventet høy regning? Bufferkonto er alltid lurt å ha. Sett opp et fast månedlig trekk samme dag som du får lønn, så slipper du å bekymre deg for plutselige uforutsette utgifter.

Opprett gjerne ulike kontoer for ulike behov: «Regningskonto», «Feriekonto», «Ny TV-benk-konto», osv. Det fine er at du sparer til noe konkret på egne, dedikerte kontoer, og at du til enhver tid vet hvor mye du har igjen til målet er oppnådd. Som en bonus, får du rente på hver eneste krone på OBOS-konto, uavhengig av hvor mange OBOS-kontoer du oppretter.

Opprett OBOS-konto

Skjul kontoen(e) i nettbanken. Da slipper du å se dem hver gang du logger inn i nettbanken, og minimerer risikoen for å bruke pengene på andre ting.

Mål tre: Langsiktig sparing

Sparer du til din første bolig, er BSU smart og lønnsomt. For førstegangskjøpere er det ofte kravet til egenkapital som gjør at drømmen om bolig ikke går i oppfyllelse. Sparer du i BSU, vil du selv med små summer over mange år påvirke hvor mye du får i lån.

Som forelder med egen bolig, er det å sette inn penger på en boligsparekonto en fin måte å hjelpe barna inn på boligmarkedet. Boligspar Barn og Ungdom har like god rente som BSU. Barna står dermed økonomisk sterkere den dagen de skal kjøpe bolig.

For langsiktig sparing, er fond- og aksjesparing et supplement til sparekonto. Vurder fordelingen mellom sparing på konto og sparing i fond etter hvor villig du er til å ta risiko. Noen velger å investere alt i aksjer og fond, andre trenger mer trygghet.

Ønsker du forutsigbarhet, er Plasseringskonto +31 dager det beste alternativet. Når du har bestemt deg for å spare langsiktig, er det smart å sette pengene inn på en konto med uttaksbegrensninger. Noen kan synes det er plagsomt å ikke ha umiddelbar tilgang til pengene, samtidig er det et fint hjelpemiddel til å la sparepengene stå urørt. Uttak fra kontoen bestilles i nettbanken, en måned i forveien.

Akkurat som med nyttårsforsett, bør du sette opp realistiske mål som du faktisk har mulighet til å oppnå. Trenger du noen flere tips på veien, er du velkommen til å kontakte oss. God sparing!

Våre kontoer