Hopp til innholdet

Hvor mye bør man spare i måneden?

Det er mange grunner til at det er lurt å spare penger. Hvor mye penger du bør spare i måneden avhenger av dine kortsiktige og langsiktige sparemål.

Å sette av deler av lønnen til kortsiktig eller langsiktig sparing er viktig for at du skal unngå økonomiske bekymringer. Selv om det ikke finnes en fasit på hvor mye penger du bør spare i måneden, har vi samlet noen råd slik at du kan sette i gang sparingen i dag.

I Norge har mange hatt anledning til å spare penger gjennom pandemien. Etter en rekordhøy sparerate på hele 17 prosent av disponibel inntekt i begynnelsen av 2021, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) at spareraten gikk ned til drøye 10 prosent i slutten av 2021 da samfunnet åpnet mer opp. Mot slutten av 2021 var strømprisene skyhøye og mange gikk til innkjøp av julegaver. Det har nok gjort at mange reduserte sparingen kraftig de siste månedene av året. Mange har kanskje også tatt ut penger fra bufferkontoen for å dekke utgifter. Kjenner du deg igjen i noe av dette, kan det være lurt å ta sparegrep nå.

Men hvor mye bør man spare i måneden? Å sette av 10% av inntekten din etter skatt til å bygge opp en bufferkonto og betale ned på boliglånet kan være noe å strekke seg etter. Studenter og personer med lav inntekt har ofte anledning til å spare mindre, og da er det viktig å huske at alle monner drar. Men hvor bør sparepengene dine gå?

Få full oversikt over din økonomi

Vi anbefaler alle å sette opp e budsjett over alle inntekter og utgifter, slik at du kan beregne hvor mye penger som er igjen til sparing hver måned. Det kan lønne seg å ta utgangspunkt i SIFO sitt referansebudsjett. Budsjettet viser normale forbruksutgifter for ulike typer hushold. Du fyller inn antall medlemmer i husstanden, inntekt og antall biler for å få et budsjett for din husstand. 

Kortsiktig sparing - bufferkonto

Hva er en bufferkonto?

En bufferkonto er et godt, første sparemål. I løpet av livet oppstår det uforutsette utgifter når du minst venter det, og da er det greit å ha penger oppspart til å dekke disse utgiftene, som hvis vaskemaskinen går i stykker eller du må trekke en tann. En uventet høy strømregning kan også være en uforutsett utgift. Pengene på bufferkontoen bør ikke røres med mindre det er helt nødvendig.

For dette formålet anbefaler vi at du oppretter en OBOS-konto. Her får du rente på 1,50% fra første krone, og det er ingen uttaksbegrensninger. Det vil si at du har pengene lett tilgjengelig dersom du skulle få behov for dem.

Opprett OBOS-konto

Hvor mye penger bør jeg ha på bufferkonto?

Hvor mye penger du bør ha på bufferkonto avhenger av din livssituasjon. En tommelfingerregel fra de fleste forbrukerøkonomer, er at du sparer opp en sum som tilsvarer cirka to ganger månedslønnen din (etter skatt). Enslige studenter som leier behøver gjerne ikke like mye penger på bufferkonto som etablerte par med barn og bolig. Studenter har gjerne få økonomiske forpliktelser, sammenliknet med barnefamilier. For pensjonister kan uforutsette utgifter ofte blir store sammenliknet med inntekten, som for eksempel en dyr tannlegeregning. Da lønner det seg ofte å ha litt mer på bufferkontoen.

Langsiktig sparing

Hvordan du bør spare, avhenger blant annet av hvor risikovillig du er og hvilken tidshorisont du har på sparingen din. Når du har kvittet deg med dyr kredittkort- og forbruksgjeld, og har bygget deg opp en bufferkonto, kan det være en god idé å nedbetale ekstra på boliglånet. 

Er du høyt belånt, bør du prioritere å betale ned på boliglånet slik at du unngår topplån med høy rente. Er du av den litt forsiktige typen, kan det være lurt å fortsette å prioritere nedbetaling på boliglånet til du får en belåningsgrad på under 50%. Det er gjerne da du får best rente. Når du har kjøpt deg bolig og har penger til overs, kan du velge en kortere nedbetalingstid på boliglånet ditt slik at du betaler høyere månedlige avdrag.

Du kan også gjøre en ekstra nedbetaling på boliglånet uten å endre nedbetalingstid. Selv om det ikke føles som sparing fordi pengene forlater kontoen din, er det faktisk det. Dette bidrar nemlig til å redusere gjelden din og øke formuen din. Med høyere avdrag blir du raskere gjeldfri.

Deretter kan langsiktig sparing på konto være en god idé. Hos oss får du ekstra god rente på 3,20% dersom du oppretter en Plasseringskonto +31 dager. Du kan også vurdere å sette av en andel av sparingen til sparing i fond eller aksjer hvor du har mulighet for høyere avkastning – med tilsvarende høyere risiko.

Opprett Plasseringskonto +31 dager