Hopp til innholdet

Hvem har ansvaret ved et identitetstyveri?

Det er trist når identitetstyverier skjer, og enda verre om det skulle skje i nære relasjoner.

I den fysiske verden bruker du pass eller førerkort til å identifisere deg. I den digitale verden er BankID én av de sikreste måtene du kan identifisere deg på i Norge. Du kan legitimere deg hos legen, NAV, Skatteetaten, bestille resepter, betale regninger, signere lånedokumenter og veldig mye mer. Selv om metodene som svindlere benytter stadig blir mer kreative, kommer de ikke langt med kun kodebrikke eller mobiltelefon. BankID fungerer slik at alle må ha både en «dings» (kodebrikke eller telefon) og et personlig passord. Hver for seg er de verdiløse med tanke på sikker identifikasjon.

Eldre og samboere ekstra utsatt

Det er lett å falle for fristelsen til å dele BankID-en med et familiemedlem som hjelper deg å betale regninger i nettbanken, eller med partneren som styrer økonomien i husholdningen. Dessverre viser det seg at identitetstyverier i nære relasjoner ikke er så uvanlig. De færreste liker å holde noe hemmelig for sine kjære, og enkelte synes derfor det er naturlig å gi bort passordet sitt. Men dette må du aldri gjøre!

Et trygt alternativ er å legge til en disponent i nettbanken. Da slipper du å dele BankID. Disponenten logger inn i sin egen nettbank, og får opp kontoen du har valgt å dele. Du unngår at uærlige familiemedlemmer utnytter deg, og samtidig har du vist tilliten det er å dele bankkonto med noen. 

Legg til disponent

Personen som ønsker å dele kontoen sin, logger inn i nettbanken og legger til en eller flere disponenter.

  • Logg inn i nettbanken
  • Åpne menyen, velg Kontodeling under Andre tjenester
  • Legg til den eller de du ønsker å dele konto med
  • Vips, så er kontoen delt

Ditt ansvar

En stor andel av svindelsakene blir stanset før de utgjør altfor stor skade. Det hender likevel at noen saker havner i rettssystemet. Ofrene sitter ofte igjen i en uheldig situasjon med økonomiske tap. Selv om det oppleves urettferdig for den som rammes, er det ditt ansvar når BankID-en din brukes av andre. Hvis noen tar opp et forbrukslån i ditt navn, står du ansvarlig for lånet. Har du gitt fra deg passordet, risikerer du å måtte tilbakebetale kreditorene.

Forslag om lovendring

Mange mener at bankene bør ta et større ansvar når bankkunder svindles. Det har derfor blitt fremmet et lovforslag som blant annet går ut på å innføre en egenandel på maksimalt 12 000 kroner ved BankID-svindel. Resten må banken dekke. Umiddelbart virker dette fornuftig, men en lei konsekvens er at brukerne kan bli uforsiktige. Det kan undergrave dagens enkle løsning, og bankene vil kunne se seg nødt til å begrense bruksområdene for BankID. Det jobbes hardt for å sikre systemene slik at det blir vanskeligere for kriminelle å utnytte løsningen. Men hvis BankID skal fortsette å ha like stor utbredelse som i dag, må også brukerne være seg sitt ansvar bevisst. 

Hjelp, noen har stjålet identiteten min!

Blir du utsatt for identitetstyveri, må du reagere umiddelbart. Sperr kontoer og kort, og anmeld saken til politiet. Kontakt også forsikringsselskapet ditt. Mange har en ID-tyveriforsikring innbakt i innboforsikringen og hjelper deg å rydde opp i etterdønningene av et identitetstyveri. Tryg og OBOS samarbeider for å gi deg den beste forsikringen til medlemspris. Er du Tryg Pluss-kunde, får du ID-forsikring inkludert. 

Les om ID-forsikring

Del mye, men ikke alt

Vi vet at det er vanskelig å holde noe hemmelig for familie og venner, men tenk på det slik: ville du latt noen skrive under et fysisk dokument i ditt navn? Sannsynligvis ikke, og sånn må du tenke om BankID-en din også. BankID er trygt og sikkert, så lenge du og jeg tar vår del av ansvaret. Gir du fra deg passordet, åpner du opp for mulig svindel med din personlige signatur.