Hopp til innholdet

Ikke bruk andres BankID - gjør heller dette

Har du et familiemedlem som trenger hjelp til å betale regninger, eller du styrer økonomien hjemme? Da har du kanskje logget inn med noen andre sin BankID.

Så mange som én av fem nordmenn har logget inn med en annen sin BankID. De fleste har nok gjort det med gode intensjoner, for eksempel for å hjelpe et eldre eller yngre familiemedlem som ikke er så stødig digitalt. De som trenger hjelp, er gjerne de som ikke er klar over at de ikke skal låne bort BankID-passordet og kodebrikken.

Bli disponent - få tilgang til kontoen

Heldigvis finnes det løsninger som gjør at du kan hjelpe andre, uten å bryte reglene. Vil du hjelpe noen med å betale regninger i nettbanken, kan du bli disponent på kontoen. Da får du tilgang til bankkontoen til den du ønsker å hjelpe, i din egen nettbank. Sitt gjerne sammen. Den som eier BankID-en logger inn i nettbanken og skriver inn passordet sitt uten at du ser det, mens du gir veiledning om hvor han/hun skal trykke videre for å legge til deg som disponent.

Kan få konsekvenser

De fleste vet at BankID-passordet er privat. Likevel mener fire prosent at det er i orden å dele det med andre, viser en undersøkelse utført av Norstat på vegne av Vipps. I de fleste tilfeller går det bra å dele BankID, men det kan få konsekvenser man ikke er klar over. 

Dersom banken oppdager at noen andre har fått tilgang til BankID-en din, blir den sperret. Det innebærer at du kan skape trøbbel når du hjelper andre på denne måten. BankID-en er ens personlige digitale identitet, og skal ikke deles med noen.

Det finnes mange eksempler på svindelforsøk med BankID. Kriminelle lurer intetanende til å logge inn på en falsk nettside, eller oppgi BankID-passordet. Med BankID er det i praksis mulig å ta over en annen persons identitet: Du kan gjennomføre betalinger, søke om lån, pantsette boligen, og få tilgang til en rekke helseopplysninger og offentlige tjenester. Har du mistanke om at BankID-en din blir brukt av noen andre, kontakt oss umiddelbart.

Del konto - legg til disponent

Personen som ønsker å dele kontoen sin, logger inn i nettbanken og legger til en eller flere disponenter.

  • Logg inn i nettbanken
  • Åpne menyen, velg Dele konto under Kontoer
  • Legg til den eller de du ønsker å dele konto med
  • Vips, så er kontoen delt

Høyeste sikkerhetsnivå for innlogging i Norge

For å få BankID må du identifisere deg med pass i banken. Det gjør at de ulike tjenestene som bruker BankID kan være sikre på at du er den du utgir deg for å være – samtidig som du kan stole på at dine private data ikke kommer på avveie.