Hopp til innholdet

Råd for kortbruk i utlandet

Skal du reise utenlands, kan det være mye å huske på. Det siste du trenger er bekymringer for om kortet fungerer. Her er våre råd om kortbruk i utlandet.

 

1. Sjekk regionsperren

Til vanlig er det lurt å sperre kortet for bruk utenfor Norge, da reduserer du risikoen for svindel og misbruk. Bare husk å sjekke innstillingene før du reiser på ferie. Om du glemmer at regionsperren er på og plutselig får avvist betalingen, er det fort gjort å endre innstillingene i mobilbanken.

Når du kommer hjem fra utlandet, anbefaler vi at du sperrer kortet igjen for bruk utenfor Norge.

2. Ha med deg flere kort

Ta gjerne med deg et vanlig bankkort og et kredittkort. Ikke alle kort aksepteres overalt, så det kan være greit med to varianter. Du bør ikke oppbevare kortene sammen, i tilfelle du blir utsatt for lommetyver eller mister kortene.

3. Bruk gjerne kredittkort

Når du betaler med kredittkort i utlandet er brukskontoen din fortsatt beskyttet dersom kortet ditt blir skimmet eller stjålet. Det kan derfor være lurt å benytte dette for å betale i butikker og på restauranter. Husk at rentene løper fra første dag ved kontantuttak, så i minibanken er det mest lønnsomt å benytte vanlig debetkort. 

4. Sjekk utløpsdato før avreise

Du får vanligvis tilsendt nytt kort en måned før utløp. Skal du være borte lenge, kan det være lurt å bestille et nytt kort før du drar.

5. Velg lokal valuta

Du får best vekslingskurs hvis du velger lokal valuta. Velg derfor lokal valuta når du får valget i minibanker og betalingsterminaler.

6. Unngå misbruk, betal gjerne kontaktløst

Ikke la noen ta med seg kortet ditt på en restaurant, butikk eller hotell. Følg gjerne med inn på bakrommet. Du bør alltid se kortet når det belastes. Lær PIN-koden utenat og ikke oppgi den til andre.

Med kontaktløs betaling, såkalt "tæpping", slipper du å taste kode på beløp under 500 kroner. Dette er både tryggere og raskere enn å betale ved å sette kortet i betalingsterminalen. Du kan "tæppe" kortet på alle terminaler hvor du ser et symbol som minner om et liggende wifi-ikon. 

7. Sperr kortet 

Sperr kortet umiddelbart hvis du mister eller får frastjålet kortet ditt. Du kan ringe +47 22 86 83 76, alle dager, hele døgnet. Lagrer du nummeret på mobilen, har du det lett enkelt tilgjengelig om uhellet skulle skje.