Hopp til innholdet

Strammer inn reglene for netthandel

Fra 1. januar 2021 gjelder nye regler for netthandel innen EU. Har du ikke BankID eller BankID på mobil, risikerer du at betalingen blir avvist.

Økt sikkerhet

EU strammer inn reglene for betaling på nett. Handler du på nett innenfor EU/ EØS, er du heretter nødt til å bekrefte kjøpet med "sterk kundeautentisering". Det betyr at du må bruke BankID eller BankID på mobil for å bekrefte betalingen. Tidligere har det holdt å taste inn kortnummer og utløpsdato, og bekrefte betalingen med SMS-kode. Denne muligheten forsvinner. 

Bruk BankID

Fra og med 1. januar 2021 risikerer du å få betalingen din avvist hvis appen/nettbutikken du handler i ikke støtter de nye kravene. Har du ikke BankID fra før, bør du bestille det nå.

Avviste betalinger

Norske nettbutikker er generelt langt fremme i implementeringen av de nye kravene. Likevel kan du oppleve at betalingen blir avvist før du i det hele tatt får muligheten til å bruke BankID. Dette kan komme av at nettbutikken du forsøker å handle hos ikke støtter de nye kravene, og kjøpet blir dermed avvist. I disse situasjonene anbefaler vi at du bruker andre betalingsalternativer, som for eksempel Vipps, dersom nettbutikken tilbyr dette. 

Unntakene for de nye reglene er betaling av løpende abonnementstjenester som for eksempel Spotify og Netflix, eller hvis du handler for lavere beløp. Nettbutikker utenfor EU/ EØS blir ikke berørt av de nye kravene.

De viktigste endringene: