Hopp til innholdet
Familie rundt middagsbordet

Rentenivået i Norge er på vei opp. Hva betyr det for deg?

23. september og 16. desember 2021 satt Norges Bank opp styringsrenten. Hva betyr det for deg og din økonomi? Vi i OBOS-banken har samlet våre beste tips for at overgangen blir så smertefri som mulig.

Prisene bankene tilbyr på lån og innskudd er avhengig av Norges Banks styringsrente, bankenes innlånsrente og konkurransesituasjonen i bankmarkedet. 23. september satt Norges Bank opp styringsrenten fra rekordlave null prosent til 0,25 prosent, og økte denne til 0,50 prosent 16. desember. Mange banker, inkludert OBOS-banken har valgt å sette opp renten på lån og innskudd.

Hvordan påvirkes du av en renteøkning?

Alle vil på en eller annen måte merke en renteøkning på lommeboken, men hvordan du påvirkes avhenger av din økonomiske situasjon:

A) Du eier ikke en bolig

For deg som ikke eier en bolig, men ønsker å kjøpe en i framtiden vil en renteøkning blant annet føre til at du kan låne mindre når du kjøper bolig. Det betyr at en større del av inntekten din går på å betjene boliglånet når du kjøper bolig. Fordi boliglån blir dyrere betyr det gjerne at boligprisene ikke kommer til å stige like mye som når renten er lav.

– Når renten går opp kan det bli vanskeligere for unge å komme seg inn på boligmarkedet, fordi de kan låne mindre penger av banken. Da er det lurt å prøve og spare mer, for eksempel i BSU. Hvis du ser på en bolig som koster mer enn det du får låne i banken, er det egenkapitalen du må øke for å få råd til boligen. 
Sissel Monsvold, sjefsøkonom i OBOS

B) Du eier en bolig og har lån

Du som eier bolig og har lån påvirkes også av en renteøkning. Du betaler mer i renter og det blir dyrere å betjene lånet, noe som kan være vanskelig for deg med maksimal belåningsgrad.

La oss si at du har et grønt boliglån på 2 millioner kroner med en nedbetalingstid på 30 år. Dersom renten går opp med 0,25 prosentpoeng utgjør dette 238 kroner mer i måneden. Skulle renten senere øke med nye 0,25 prosentpoeng, utgjør det 482 kroner mer i måneden sammenlignet med renten du har i dag.

C) Du eier en bolig og har nedbetalt boliglånet

For deg som allerede har nedbetalt boliglånet ditt vil en renteøkning potensielt føre til bedre avkastning på sparepengene dine.

Hvordan forberede deg på en eventuell renteøkning?

Vi i OBOS-banken anbefaler alle å alltid være forberedt på en eventuell renteøkning, og har samlet våre beste tips her:

1. Kutte forbruket

Det første du burde gjøre er å gå gjennom forbruket ditt og kutte utgifter der det lar seg gjøre. Er strømregningen høy? Sammenlign prisene hos forskjellige strømleverandører. Bruker du opp datamengden som er inkludert i mobilabonnementet ditt eller kan du velge en billigere avtale?

Mange kan kutte ned på matutgiftene. Sammenligner du priser når du er på butikken eller bare velger du den første varen du ser? I de aller fleste tilfeller er butikkens eget merke billigere enn de kjente merkevarene, og smaker som oftest minst like godt. Bruk SIFOs referansebudsjett og undersøk om du har høyere forbruksutgifter enn andre fra samme type hushold.

2. Øke trekket til konto allerede nå

Det kan være lurt å overføre mer penger til kontoen boliglånet trekkes fra allerede i dag. På den måten slipper du å øke trekket hvis renten faktisk settes opp. Da venner du deg også til å bli trukket mer i måneden, og overgangen blitt litt enklere den dagen renten settes opp.

3. Binde renten

Dersom du ønsker forutsigbarhet kan det være et alternativ å binde renten. Hos OBOS-banken kan du binde renten i tre, fem eller ti år. Du kan enten velge å binde renten på hele eller deler av lånebeløpet, slik at du vet nøyaktig hvor mye du kommer til å betale ned på boliglånet hver måned. Å binde renten bør være noe du gjør for økonomisk forutsigbarhet, og ikke for å spare penger ettersom flytende rente har vist å lønne seg i det lange løp.

Les mer om fastrentelån

4. Øke nedbetalingstiden og søke om avdragsfrihet

Har du en nedbetalingstid på mindre enn 30 år? Da kan du velge å øke nedbetalingstiden slik at du betaler ned mindre på boliglånet hver måned. Å forlenge nedbetalingstiden kan lønne seg hvis økonomien er ekstra stram i en periode. Ønsker du å øke nedbetalingstiden på boliglånet ditt kan du sende oss en melding i nettbanken. Da får du hjelp av en av våre dyktige rådgivere.

La oss si at du har et grønt boliglån på 2 millioner kroner med en nedbetalingstid på 25 år. Øker du nedbetalingstiden til 30 år betaler du 1 100 kroner mindre i måneden.

Du kan også søke om avdragsfrihet på boliglånet som betyr at du ikke betaler avdrag i perioden du har avdragsfrihet. Da betaler du kun renter og omkostninger på lånet. Det kan komme flere renteøkninger innen kort tid, så du bør vente med å gjøre dette til du absolutt må.

Her søker du om avdragsfrihet

Vær likevel oppmerksom på at rentene påløper, og jo mindre du betaler ned på lånet, desto lenger må du betjene det. Bruk kostnadskalkulatoren nederst på denne siden og se hvordan renteendringer påvirker din månedskostnad. Her kan du også se hvilken effekt endringer i lånebeløp eller nedbetalingstid har å si for din økonomi.

Beregn månedlige lånekostnader

Månedskostnad

Effektiv rente
Totalkostnad

Sjekk priser på lån