Hopp til innholdet

Se opp for svindel

Svindlerne blir stadig mer kreative og det kan være vanskelig å oppdage svindelforsøk. Her finner du informasjon om de vanligste metodene for svindel, og våre beste tips for å unngå å de.

Det florerer av falske SMSer og e-poster om blant annet pakkesporing, levering av pakker, BankID og betaling. Husk at du aldri må dele passord og koder for innlogging - uansett hvem som ber om det. 

Falske SMS

Flere har opplevd å få SMS fra noen som utgir seg for å være en bank. Disse avsenderne ber deg gjerne om å trykke på en lenke for å logge inn i nettbanken. Meldingene inneholder ofte dårlig språk og ber deg gjennomføre en handling raskt. Meldingen kommer ofte fra et ukjent telefonnummer. Dette er svindelforsøk, og det er ikke vi som er avsenderen.

Andre typer falske SMSer

  • Melding med lenke for å spore en pakke
  • Betale manglende porto for en pakke
  • Melding med lenke til skatteoppgjøret
  • Problemer med BankID
  • Mistenkelige transaksjoner på kort og konto

Tips: Still deg selv spørsmålet «er det naturlig at jeg får denne henvendelsen, og er det naturlig at de spør om sensitiv informasjon fra meg»? Vær også oppmerksom på språk, avsender og telefonnummer. Hvis det er noe som skurrer, ikke klikk på lenkene.

Eksempler på svindelforsøk på SMS:

 

Telefonsamtaler

En metode svindlere bruker, er å ringe fra det som ser ut som et norsk telefonnummer, og utgir seg for å banken, politiet eller andre offentlige organisasjoner.

Personen som ringer snakker gjerne plettfritt norsk og har overbevisende kjennskap om hvordan ting fungerer. Hvis de klarer å lure ut opplysninger som personnummer, kortnummer, BankID opplysninger og passord, er det en enkel sak for svindleren å logge inn i nettbanken og tømme kontoen. Husk derfor at verken banken eller politiet aldri vil be deg om å oppgi slike opplysninger - verken på telefon, SMS eller e-post!

Falske e-poster

E-poster kan enkelt forfalskes slik at de fremstår som noe annet enn det de er. Dette er noe svindlere og kriminelle utnytter daglig.

Et tips for å avdekke svindel er å sjekke lenkene du får i e-post. Det gjør du ved å hold musepekeren over lenken i e-posten, og se om adressen virker logisk. Virker det ikke logisk, eller er du usikker? Da trykker du ikke på lenken. Du bør være skeptisk selv fra tilsynelatende trygge avsendere.

nettvett.no kan du lese mer om hvordan svindlere forfalsker e-poster og hva du kan gjøre, og se etter, for å avdekke dette.

Nettsider og annonser 

Når du handler på nett bør du være skeptisk. Kopiering av utseende og logo til kjente nettsteder er også en måte å få tak i personlige opplysninger på. Dersom noe virker for godt til å være sant, er det som regel det!

Ikke del BankID med noen

BankID er personlig og skal ikke deles med noen. Selv om du gjerne deler alt med din kjære, skal du ikke dele BankID-opplysningene dine med noen. Verken familiemedlemmer, venner, banken eller politiet.

Hvis du trenger hjelp eller ønsker å gi noen tilgang til kontoen din, kan du legge til en disponent i nettbanken. Personen du legger til som disponent må logge inn i OBOS-banken med sin BankID for å se kontoen din der.

ID-tyveri

Dersom du er utsatt for ID-tyveri, er det viktig å handle raskt for å begrense skadene mest mulig.

Basert på rådene fra Datatilsynet bør du gjøre dette hvis noen misbruker identiteten din:

  • Anmelde ID-tyveriet til politiet.
  • Ta kontakt med virksomheter du har et kundeforhold til og som har personopplysninger om deg. Det kan være forsikring- eller kredittkortselskap, banker eller andre virksomheter.
  • Reager umiddelbart dersom du får informasjon om at det er opprettet nye kontoer i ditt navn eller hvis en eksisterende konto er endret.
  • Steng umiddelbart kontoer som har blitt utsatt for uautoriserte bevegelser, og be om skriftlig bekreftelse på at kontoen er stengt.
  • Følg nøye med på posten din. Dersom du har mistanke om at noen har endret adressen din må du kontakte Posten umiddelbart.
  • Be om frivillig sperring av kreditt hos kredittopplysningsbyråene.

Dette gjør du hvis du har blitt lurt

Ta kontakt med oss umiddelbart og fortell hva som har skjedd. Jo raskere du melder fra, jo enklere er det å hjelpe deg. 

Undersøk med forsikringsselskapet ditt om du har en ID-tyveriforsikring i innboforsikringen din, for det kan gjøre det enklere å komme ut av den leie knipen. Tryg og OBOS samarbeider for å tilby den beste forsikringen til medlemspris. Er du Tryg Pluss-kunde, får du inkludert forsikring mot ID-tyveri.