Hopp til innholdet

Slik fungerer mellomfinansiering

Her får du forklaringen på hvordan det fungerer når du har lån på to boliger samtidig.

 

Boligstrøk


De fleste som flytter, kjøper ny bolig før de selger den gamle. Dette gjør man for å være sikker på å ha et sted å bo under hele perioden. Ofte vil man trenge mellomfinansiering. 

Egenkapitalen flyttes

Mellomfinansiering er et boliglån du tar opp med sikkerhet i den boligen du skal selge, altså den du flytter fra. Da får du flyttet egenkapitalen som er låst i boligen, over til den nye boligen du kjøper – før du har solgt din gamle. 

To boliger, dobbelt belåning

Vanligvis er mellomfinansieringslånet avdragsfritt, og har opptil 12 måneders løpetid. Det betyr at du kan eie to boliger i opptil et år. Når du får oppgjøret for boligen du har solgt, betales mellomfinansieringen tilbake. På det nye ordinære boliglånet får banken sikkerhet i den nye boligen.

Hvor mye får jeg?

Takst eller verdivurdering på din nåværende bolig benyttes som grunnlag for å beregne hvor mye du kan få i mellomfinansiering, så trekkes eksisterende boliglån og meglerkostnader fra. Selv om eiendomsmeglerens verdivurdering ofte er treffsikker, må det likevel tas høyde for at boligen kan bli solgt for 10-15 prosent mindre enn forventet i verdivurderingen. 

Prøv vår boliglånskalkulator, så finner du ut hvor mye du kan få i lån. 

Sjekk din låneevne

Hvor mye koster mellomfinansieringen? 

I OBOS-banken gir vi deg samme rente på mellomfinansiering som på vanlig boliglån.  

I andre banker må du betale nesten dobbelt så høy rente på mellomfinansieringen som på det vanlige lånet. Gitt at du har Boliglån Ung hos oss, kombinert med to millioner kroner i mellomfinansiering over tre måneder, betaler du med dagens rentenivå ca 11 000 kroner i renter og omkostninger for mellomfinansieringen, mens du i mange andre banker må betale godt over 20 000 kroner. 

Planlegg for mellomperioden 

Mellomfinansieringen er avdragsfri, men renter og gebyrer skal likevel betales, i tillegg til det ordinære boliglånet. For å forberede seg kan det være lurt å sette opp en oversikt over kostnadene du har i perioden frem til din gamle bolig er solgt. 

Ingen kjenner din økonomiske situasjon like godt som deg selv. Det er viktig at du unngår mellomfinansiering dersom du ser at oppsparte midler og inntekt ikke er nok til å dekke kostnadene til både mellomfinansiering, gammelt lån og nytt boliglån. 

En lang periode med to boliger kan bli en stor belastning på økonomien, men som oftest er ett år tilstrekkelig med tid til å få solgt. Et alternativ kan være å selge først. Da vet du også nøyaktig hvor mye du kan kjøpe ny bolig for.