Hopp til innholdet

Spar til egen bolig

Hva er målet ditt for året? La boligsparing være ett av dem! Da vil du stå mye sterkere den dagen du trenger lån til å kjøpe din første bolig.

Vi som jobber i OBOS ser det ofte. Gleden i ansiktet til en førstegangskjøper som etter hardt arbeid og flittig sparing kommer seg inn på boligmarkedet for første gang. Kanskje takket være en BSU-konto.

Jevn sparing over flere år og god renteavkastning på pengene – i tillegg til skattefradrag, er et godt bidrag til egenkapitalen. Derfor sier vi det hver gang et nytt år starter: Boligsparing for ungdom (BSU) er den smarteste måten å spare på. BSU-kontoen gir deg den beste renten og i tillegg et skattefradrag. Klarer du å spare maks beløp vil skattefordelen bli 5000 kroner i skattefradrag hvert år, og slikt blir det penger av!

Egenkapital ved boligkjøp

Når dagen endelig kommer og du behøver finansiering til din første bolig, vil banken forutsette at du har spart opp en viss prosentandel av kjøpesummen på forhånd. Normalt sett vil dette ligge på 15 % den totale summen. Det vil si at for en bolig til 2 millioner, må du stille kr 300 000 i egenkapital selv. Dette kan være mye penger å spare opp for en person som ønsker seg inn på boligmarkedet.

Start sparingen tidlig

Å starte tidlig med sparing kan derfor være avgjørende for om du klarer å opparbeide deg nok egenkapital til. Sparer du maksimalt beløp hvert år, tar det åtte år å fylle kontoen til grensen på 300 000 kroner er nådd. Bare husk at disse årene helst skal være år med skattbar inntekt slik at du får med deg skattefradraget.

Har du perioder uten skattbar inntekt bør du benytte deg av kontoer med tilsvarende  rentevilkår som BSU. I OBOS-banken kaller vi det Boligspar ung

Alternative løsninger til egenkapital

Dersom du ikke har tilstrekkelig med egenkapital, finnes det også andre muligheter. De to vanligste måtene er å få pengestøtte eller å stille sikkerhet i en annen bolig. Stadig flere får hjelp av sine foreldre, men det er viktig å huske på at det da også vil utgjøre en risiko for den som stiller sikkerhet for deg.

Hva er målet ditt for året?

La boligsparing være ett av dem! Prøv å sett av et fast beløp hver måned. Det kan du enkelt sette opp i nettbanken. Da er du allerede i gang med å spare til bolig. Det kan være avgjørende den dagen du finner din drømmebolig.

God sparing! 

Relevante spareprodukter