Hopp til innholdet

Spar til egen bolig

Hvilke sparemål har du satt deg? Om boligsparing er ett av dem, vil du stå mye sterkere den dagen du skal kjøpe din første bolig.

Vi som jobber i OBOS ser det ofte. Gleden i ansiktet til en førstegangskjøper som etter hardt arbeid og flittig sparing kommer seg inn på boligmarkedet. Jevn sparing over flere år og god renteavkastning på pengene – i tillegg til skattefradrag, er et godt bidrag til egenkapitalen. Derfor kan vi ikke si det ofte nok: starter du tidlig, kan det være avgjørende for om du klarer å opparbeide deg nok egenkapital til å kapre drømmeboligen.

Mange sparemuligheter

Når dagen endelig kommer og du trenger finansiering til din første bolig, forutsetter bankene at du har spart opp en viss prosentandel av kjøpesummen på forhånd. Normalt sett ligger dette på 15 prosent av den totale summen. Det vil si at for en bolig til 2 millioner, må du stille kr 300 000 i egenkapital selv. Dette kan være mye penger å spare.

Start sparingen tidlig

Å starte tidlig med sparing kan derfor være avgjørende for om du klarer å opparbeide deg nok egenkapital. BSU er den smarteste måten å spare på. Klarer du å spare maksimalt beløp, vil skattefordelen bli 5 500 kroner i skattefradrag hvert år. Slikt blir det penger av. I perioder uten skattbar inntekt, bør du spare i Boligspar ung som har den samme gode renten som BSU.

OBOS-konto gir deg sparerente. Oppretter du flere kontoer, kan du bruke en til daglig bruk og en til sparing. Sett opp en fast overføring hver måned, så er du i gang. Og det beste av alt, du slipper i det hele tatt å tenke på det som sparing.

Opprett konto i dag

Alternative løsninger til egenkapital

Dersom du ikke har tilstrekkelig med egenkapital, finnes det heldigvis andre muligheter. De vanligste måtene er å få pengestøtte eller å stille sikkerhet i en annen bolig. Stadig flere får hjelp av sine foreldre, men det er viktig å huske på at det da også vil utgjøre en risiko for den som stiller sikkerhet for deg.

Oppdatert januar 2021

Hva sparer du til?

La boligsparing være ett av sparemålene. Det er heldigvis aldri for sent å starte. Uansett alder, beløp eller hva du sparer til, finner du det du trenger hos oss. Og vi hjelper deg gjerne! 

Se alle sparemulighetene