Hopp til innholdet

3 tips til enklere styring av økonomien

Mange tenker tanken, få snakker om det; hva skjer med økonomien hvis parforholdet skulle ta slutt? Med få grep kan økonomi og kjærlighet gå hånd i hånd. Det trenger ikke være så vanskelig.

Hvordan styrer norske par økonomien sin? Er økonomi grunnlag for hyppig krangling innenfor husets fire vegger? Dette var temaer vi var nysgjerrige på å finne ut av. Sammen med Respons Analyse kartla vi pengevanene til gifte og samboere. Og basert på resultatene, har vi tre gode råd til deg.


Råd 1: Gi begge to innsikt

Norske par krangler lite om økonomi. Svært få har felles lønnskonto, men mange har én eller flere felles kontoer for lån, regninger og forbruk, og har funnet en ordning de er fornøyde med. Heldigvis svarer også hele 60 prosent at de har god oversikt og vet hvordan økonomien ville sett ut hvis forholdet skulle ta slutt. Men det betyr også at 40 prosent ikke opplever å ha like god oversikt.

Vårt første råd er å gi begge lik innsikt i felles kontoer. Dette kan enkelt ordnes ved å legge hverandre til som disponent på felles kontoer. Da får begge oversikt i sin egen nettbank og mobilbank. 

Slik deler du konto:

  • Logg inn i nettbanken.
  • Velg Dele konto i menyen. Du får opp en liste over kontoene dine.
  • Trykk på ikonet "Legg til disponent" (helt til høyre) på kontoen(e) du ønsker å dele, og fyll inn opplysningene du blir bedt om.
  • Disponenten vil få opp kontoen i sin nettbank neste gang han/hun logger inn i nettbanken.

Råd 2: Dere må ikke ha samme bank

Undersøkelsen vår viste også at mange velger å ta opp lån i den banken de allerede er kunde i. Mange tror kanskje at begge må ha alle kontoer og lån i samme bank? Sannheten er at det ikke behøver å være sånn. Dere kan ha boliglån i én bank, sparekonto i en annen og billån i en tredje bank. Begge må ikke flytte alt, og det er ingen grunn til å bli i en bank bare fordi man har vært kunde der lenge.

Vårt råd er å teste ut flere banker og velge den dere trives best med. Det er verken vanskelig eller tidkrevende. I OBOS-banken tar det to minutter å bli kunde. Er du OBOS-medlem, får du våre beste betingelser. 

Registrer deg i OBOS-banken

Råd 3: Hva skjer hvis? Ha en plan!

Økonomi er antageligvis ikke det de fleste har lyst til å bruke tid på i et forhold. Likevel er pengesorg det siste man trenger i en prosess med hjertesorg. Selv om akkurat ditt forhold sannsynligvis kommer til å vare evig, er det lov til å tenke: Hva hvis!

Vårt tredje råd er at dere legger en økonomisk plan sammen. Hva skjer hvis renten går opp? Hva om én mister inntekten, blir syk eller dør? Disse spørsmålene er det viktig å ha et svar på. Den økonomiske situasjonen kan plutselig endre seg. Skulle noe uforutsett skje, står begge rustet til å ta ansvar om begge er bevisste på hva dere bruker penger på og hvor det er mulig å kutte eller spare.

Med et ønske om en økonomisk oversiktlig fremtid #Måttekjærlighetenvareevig!