Hopp til innholdet

Ta grep nå

Når både koronaviruset og fall i oljeprisene treffer oss samtidig, vil mange merke det godt på egen økonomi. Ta noen grep i dag, så står du bedre rustet for å takle en ny hverdag.

Ingen kunne forutse konsekvensene av viruset som har snudd verden på hodet. I en tid med uforutsigbarhet, merker vi alle ringvirkningene - både på kroppen og på lommeboken. Daglige permitteringer gjør at mange står i en helt ny situasjon med mye usikkerhet. 

Har du et stort boliglån eller høyt forbruk, bør du gjøre noen grep allerede nå om du kan. 


Forbered deg for trangere tider

En måte å forberede deg på, er å rydde i økonomien og legge en god plan for fremtiden.

  • Betal ned forbruksgjeld. Det er velkjent at renten er høyere enn på vanlig lån, men visste du at gjelden kan både dobles og tredobles etter et par år? På gjeldsregisteret.com kan du sjekke hvor mye forbruksgjeld du har.
  • Spar fast hver måned. Har du faste trekk fra lønnskontoen i dag, bør du fortsette med dette så lenge du kan.
  • Mange velger å ha en egen konto for regninger, med fast trekk fra lønnskontoen. Om det faste beløpet er litt høyere enn nødvendig, kan du opparbeide deg en buffer. Det tar deg et halvt minutt å opprette en ekstra OBOS-konto i nettbanken. Du får rente uansett hvor mange kontoer du fordeler pengene på, eller hvor mye penger du har på kontoen.
  • Forbruket går ned nå som mange må holde seg hjemme. Sett alt du kan avse på en bufferkonto i tillegg til fast sparing. Det kommer godt med dersom du skulle få redusert inntekt.  
  • Gå gjennom de faste utgiftene du har. Hvilke kostnader kan du kvitte deg med? De fleste oppdager at de kan spare en hel del.
  • Undersøk hva du betaler for ulike banktjenester. Dette er ikke tiden for å kaste bort penger på unødvendige gebyrer. Finansportalen.no har en egen dagligbanksjekk du kan prøve.

Avdragsfrihet eller lengre nedbetalingstid

Hvis hverdagsøkonomien blir veldig stram, gjør du lurt i å sjekke om du kan få redusert beløpet du betaler ned på boliglånet for en periode.  

Hvis inntekten din er lavere en periode, kan du søke om avdragsfrihet i opptil ti år. I perioden med avdragsfrihet betaler du ikke ned på lånet, men du betaler fortsatt renter og terminkostnader. 

Les mer og søk om avdragsfrihet

Har du avdragsfrihet i ett år på et boliglån med nedbetalingstid på 25 år, betaler du mindre per måned det neste året siden du ikke betaler avdrag. Når avdragsfriheten er over, blir de månedlige kostnadene høyere enn de opprinnelig var. Grunnen til det er at du nå skal betale ned lånet på 24 år i stedet for 25 år. Et lån på 2 millioner kroner med en rente på 3,83%, øker med totalt 13 820 kroner.

Du kan også be om å få økt nedbetalingstiden på lånet ditt. Har du to millioner i lån og øker nedbetalingstiden fra 25 til 30 år, vil det redusere månedskostnadene dine med flere hundre kroner.

Logg inn og be om økt nedbetalingstid

Fastrente er smart, hvis nødvendig

Over tid lønner det seg sjelden å binde renten, men det kan likevel være fornuftig å velge fastrente hvis det er viktig for deg å ha forutsigbare utgifter. Med fastrente vet du akkurat hvor mye du må betale på lånet hver måned. Det gjør det lettere å planlegge, og for enkelte betyr det færre bekymringer og bedre nattesøvn. En mellomløsning er å velge fastrente på deler av lånet. Det gir også mer fleksibilitet dersom du eksempelvis skal nedbetale boliglånet.  

Trenger du råd? Ikke nøl med å kontakte oss!