Hopp til innholdet

Trådløs betalingstrend

Kontaktløs eller kodefri betaling, tæpping, Apple Pay – nye måter å betale på øker i voldsom fart.

Det er mange ulike måter å betale for varer og tjenester på - fysiske kontanter, kort, e-penger, mobil, treningsklokke, armbånd, osv. Utviklingen skjer i rekordfart, og bruk av ny teknologi åpner for eksempel for stemmestyring og ansiktsgjenkjenning.

Jakten på den ideelle løsningen

Vipps er et godt eksempel på hvordan teknologi har løst et behov på en effektiv måte. Tjenesten har revolusjonert pengeoverføringer mellom venner, familie, kollegaer og andre privatpersoner.
Så kom muligheten for å betale med Vipps i nettbutikker og fysiske butikker. Nå kan du til og med betale regninger rett i appen.

En type betalingsløsning som nå dukker opp i fysiske butikker, har vært utbredt i nettbutikker en god stund. Du får valget om å betale senere eller dele opp betalingen. Du gjør en bestilling på nett, registrerer mobilnummeret ditt og henter varen i butikken. Regningen kommer senere. Det er en lettvint løsning, men det er lurt å ha en plan for hvordan du skal betale i etterkant. Det er verdt å merke seg at du har flere rettigheter ved betaling med kort enn med faktura dersom det oppstår et problem med varen du har kjøpt.

Kontaktløs betaling

 

Illustrasjon av kontaktløs betaling for en kaffekopp

Tallene viser at nordmenn har omfavnet kontaktløs betaling, også kalt "tæpping". Sett bankkortet inntil terminalen, og betalingen blir gjennomført uten at du trenger å taste kode ved beløp under 200 kroner. Fra 1. april 2019 heves beløpsgrensen til 400 kroner.

Kontaktløse kort og betalingsterminaler kjennetegnes ved et symbol som ser ut som symbolet for trådløst nett. Våre bankkort er selvfølgelig kontaktløse, og stadig flere betalingsterminaler godtar kontaktløs betaling. 

Logg inn og bestill gebyrfritt kort

Raskt, enkelt og trygt

Kontaktløs betaling åpner opp for at du kan bruke mobiltelefoner og andre «dingser» til å betale for varer og tjenester, mens bankkortet ligger igjen hjemme. Men hvor trygt eller utrygt er det egentlig? Det korte svaret er at det er trygt. Det er liten risiko for at noen ser koden din, og mindre sannsynlig at kontoen blir misbrukt. Betaling med mobil er like trygt som betaling med kort. Det er liten fare for at PIN-koden blir snappet opp av uvedkommende.
Noe av det tryggeste som finnes på markedet i dag, er sannsynligvis betaling med treningsklokke. Skulle klokken mot formodning bli stjålet, kan ikke uvedkommende åpne klokken uten koden din.

Hva med OBOS-banken, da?

Du kan selvfølgelig betale kontaktløst med våre kort. Når det gjelde andre tjenester, følger vi nøye med og tester flere løsninger. Vi har et fokus om å levere enkle og sikre tjenester som kundene våre vil ha. Planen er å lansere nye betalingsløsninger på området første halvår i 2019, og er spente på tilbakemeldinger fra kundene. I første omgang er det Android-brukerne som vil ha mest grunn til å smile, så følg med!

Det er for øvrig ingen grunn til å tro at bankkort, slik vi kjenner dem i dag, forsvinner med det første. Selv om det fremover kan bli mer vanlig å betale ved å bruke ulike «duppedingser», er det jo helt opp til deg hvordan du ønsker å gjøre opp for deg. Om du vil betale med kontanter eller «tæppe» kortet er et valg du selv kan ta. Heldigvis!

(Publisert mars 2019)

Priser hos andre banker

På finansportalen.no kan du sammenligne priser på tvers av bankene.