Hopp til innholdet

Trådløs betalingstrend

Kontaktløs og kodefri betaling endrer våre betalingsvaner.

I dag finnes det mange ulike måter å betale på; kontanter, kort, e-penger, mobil, smartklokke, armbånd, osv. Utviklingen skjer i rekordfart, og bruk av ny teknologi åpner opp for tjenester som stemmestyring og ansiktsgjenkjenning.

Kontaktløs betaling med mobiltelefon

Kontaktløs betaling

Nordmenn har omfavnet kontaktløs betaling - eller "tæpping" som det også kalles. Fra 1. januar 2020, skal alle betalingsterminaler i Norge godta kontaktløs betaling. De kjennetegnes ved et symbol som ser ut som symbolet for trådløst nett (wifi). Du kan betale kontaktløst med både bankkort, Apple Pay, Google Pay og smartklokker. 

Logg inn og bestill gebyrfritt kort

Raskt, enkelt og trygt med mobilbetaling

Betaling med mobiltelefoner og andre «dingser» gjør at du kan la bankkortet ligge igjen hjemme. Du lurer kanskje på hvor trygt det er? Når du bruker mobilen eller klokken, unngår du risikoen for at noen ser PIN-koden din. I stedet brukes ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk for å verifisere at du er deg. Betaling med mobil er derfor minst like trygt som betaling med kort. 

Noe av det tryggeste som finnes på markedet i dag, er sannsynligvis betaling med smartklokke. Så lenge klokken sitter på armen din, trenger du ikke å tenke på å bruke PIN-kode. Skulle klokken mot formodning bli stjålet, kan den ikke brukes uten at tyven kjenner koden din.

Jakten på den ideelle løsningen

Vipps er et godt eksempel på hvordan teknologi har løst et behov på en effektiv måte. Tjenesten har revolusjonert pengeoverføringer mellom venner, familie, kollegaer og andre privatpersoner.  Muligheten for å betale med Vipps i nettbutikker og fysiske butikker tok tjenesten enda et steg lenger. Nå kan du betale regninger rett i appen, og snart kan du også betale med QR-kode i butikk.

En type betalingsløsning som har dukket opp i fysiske butikker, har vært utbredt i nettbutikker en god stund. Du får valget om å betale senere eller dele opp betalingen. Du gjør en bestilling på nett, registrerer mobilnummeret ditt og henter varen i butikken. Regningen kommer senere. Det er en lettvint løsning, men det er lurt å ha en plan for hvordan du skal betale i etterkant. Det er verdt å merke seg at du har flere rettigheter ved betaling med kort enn med faktura dersom det oppstår et problem med varen du har kjøpt.

Hva med OBOS-banken, da?

Vi er godt dekket på betalingsmetoder. Apple Pay og Google Pay har blitt tatt godt imot av kundene våre, og du kan også bruke Garmin Pay, Fitbit og Apple watch. Når det gjelder andre tjenester, følger vi nøye med og vurderer fortløpende hva som er hensiktsmessig å tilby. Vårt fokus er å levere enkle og sikre tjenester som kundene vil ha. 

(Oppdatert april 2020)

Priser i andre banker

På Finansportalen kan du sammenligne priser på tvers av bankene.