Råd 1: Pass godt på BankID-en din
BankID er personlig og skal ikke deles med noen. Selv om du deler alt med dine kjære, skal du ikke dele BankID med familiemedlemmer, venner, banken eller politiet. Så lenge du ikke deler passordet med noen, er det mindre risiko for å bli svindlet med mindre noen får tak i kodebrikken og passordet ditt. Da er det viktig at du kontakter banken og politiet med en gang.
Hvis du selv ønsker at noen andre enn deg selv skal ha tilgang til bankkontoen din, kan du legge til en disponent i nettbanken. Vedkommende må da logge inn i sin nettbank med sin BankID for å se kontoen du har valgt å dele.
Råd 2: Vær skeptisk til telefonsamtaler
En metode svindlere bruker, er å ringe fra det som ser ut som et norsk telefonnummer. De tar i bruk en programvare som skjuler det egentlige nummeret, og utgir seg for å banken eller et annet seriøst kredittfirma. Personen i andre enden av telefonen snakker gjerne plettfritt norsk og har overbevisende kjennskap om hvordan bankene opererer. De forteller intetanende mennesker at de har fått innvilget lån, og klarer ofte å lure ut opplysninger som kortnummer, BankID, passord, osv. Når de har fått tak i det de trenger, kan de logge inn i nettbanken og tømme kontoen.
Råd 3: Unngå å klikke ukritisk på linker
Kopiering av utseende og logo til kjente nettsteder er også en måte å få tak i personlige opplysninger på. Enten det er en annonse, artikkel på et nettsted, eller en link i e-post fra en avsender du tilsynelatende er kunde hos, så er det lurt å ha en sunn skepsis. Nettsvindel er en milliardindustri, og har blitt et økende problem. Falske annonser som leder til nettsteder som ber om personlig informasjon blir mer og mer vanlig. Dersom noe virker for godt til å være sant, ikke klikk på det.
Slik kan du oppdage svindelforsøk
Det kan være vanskelig å oppdage svindelforsøk. Her er noen ting du kan være ekstra oppmerksom på:
- Vær på vakt dersom du blir ringt opp av banken uten å forvente det. Blir du satt over til en "annen bank", legg på. Ring heller til banken selv. Den ekstra telefonsamtalen kan fort avsløre om du har blitt forsøkt svindlet eller ikke. Unngår du å dele noen opplysninger, er det heldigvis svært lite svindlerne får gjort.
- Snakker personen engelsk og ber om personlige opplysninger som BankID-passord, PIN-koder, og lignende? Legg på. Banken og andre seriøse bedrifter vil aldri be om denne informasjonen.
- Mottar du en e-post som gir deg en dårlig magefølelse, undersøk e-postadressen mot tidligere e-poster du har mottatt. Er avsenderadressen en helt annen, bør du gi beskjed til den rette avsenderen og deretter slette e-posten.
- Det kan ikke gjentas nok ganger: ikke del kontoinformasjon, BankID-koder eller passord via mail, telefon, videosamtale, nettside, osv. – uansett hvem som ber om det. Om du opplever at banken eller noen andre ber om disse opplysningene, er det et svindelforsøk.
Har du blitt utsatt for svindel?
Uavhengig av om du har blitt utsatt for svindel eller svindelforsøk, er det viktig at du kontakter politiet og banken umiddelbart. Jo raskere du melder fra, jo enklere er det å hjelpe deg ut av situasjonen. Undersøk gjerne med forsikringsselskapet ditt om du har en ID-tyveriforsikring i innboforsikringen din, for det kan gjøre det enklere å komme ut av den leie knipen. Tryg og OBOS samarbeider for å tilby den beste forsikringen til medlemspris. Er du Tryg Pluss-kunde, får du ID-forsikring inkludert (ekstern side).