Hopp til innholdet

Slik fungerer grønt boliglån

Du har kanskje hørt om grønne lån? Hva er det og hvorfor er det ofte billigere enn andre typer boliglån? Hvis du har en bolig som kvalifiseres for grønt lån, kan det være lønnsomt å flytte lånet til oss.

Flere banker har fått grønt lån som en del av sitt tilbud, og disse er ofte blant de billigste lånene bankene tilbyr. Slik er det i OBOS-banken også. Men hva er faktisk et grønt boliglån og hvorfor er det billigere enn våre andre lån?

Det grønne stempelet

Et grønt boliglån gis for å finansiere boliger som bruker mindre energi og etterlater lavere CO2-utslipp. For å få et grønt boliglån hos OBOS-banken, må du dokumentere hvor energieffektiv boligen er.

Gyldig dokumentasjon

Dokumentasjon på hvor energieffektiv boligen er kan være en miljøsertifisering, slik som BREEAM-NOR og Svanemerket, eller boligens energiattest. Energiattesten består av et energimerke, som baserer seg på hvor energikrevende det er å holde en stabil innetemperatur og hvilke oppvarmingskilder som benyttes. Energi-karakteren går fra A til G, hvor A er den beste karakteren. Mange nye boliger kommer innenfor et av kriteriene som kvalifiserer for grønt lån. Det gjelder også en del boliger som får energi fra solceller, eller som har varme-pumpe som oppvarmingskilde.

For å få et grønt lån, trenger du å dokumentere for banken at boligen din oppfyller kravene. Dersom du skal låne til å kjøpe en ny bolig, finner du informasjon om energimerking og eventuell sertifisering i salgsoppgaven. Dersom du bor i en bolig som ikke er energimerket, kan du skaffe ny energiattest på Energimerking.no. Her kan du også søke opp eksisterende energiattester.

Vår beste boliglånsrente

Grønt boliglån tilbys OBOS-medlemmer som har kjøpt eller skal kjøpe en bolig som er sertifisert med Svanemerket, BREEAM Very good eller energimerket A/B. Kvalifiseres boligen din for grønt boliglån, får du faktisk bankens beste boliglånsrente på 3,99%.

Låner du 2 millioner kroner over 25 år, koster det totalt 2,43 millioner kroner. Effektiv rente 1,60%.

Boliglånskalkulator

Regn ut hvor mye du kan låne. Er du fornøyd med beløpet kan du søke om å flytte lånet til OBOS banken.
kr
kr
Barn under 18 år
Antall biler
Beregn hva du kan få i lån
Estimert lånebeløp

0

Forutsetter 15% egenkapital Vis info
Egenkapital kan eksempelvis dekkes gjennom overskudd fra salg av bolig, BSU, sparepenger, støtte fra foreldre, kausjonist eller verdi i annen bolig.

Grønt lån til borettslag

OBOS-banken tilbyr også grønt lån til borettslag og sameier. Styret kan søke om grønt lån til ladestasjon for elbil og elsykkel, etterisolering, vindusutskiftning og andre tiltak som reduserer energiforbruket med minimum 30 prosent, i tillegg til større rehabiliteringsprosjekter for å forbedre drenering slik at man unngår jorderosjon og flomskader. Det kan komme deg som beboer til gode ved at felleskostnadene blir lavere.

Samfunnsansvaret

Så hvorfor er grønne lån ofte billigere enn lån til andre boliger? OBOS-banken og andre banker som tilbyr grønne boliglån ønsker å bidra til det grønne skiftet gjennom å tilby en finansiering som gjør det enklere å ta grønne valg. Det er lett å tro at dette bare er billig markedsføring, eller grønnvasking som noe kaller det. Heldigvis ligger det mer bak. Det er nemlig lønnsomt for banker å ha grønne lån i sin portefølje. Når banken henter inn penger til en bedre pris, gir det mulighet for å gi billigere lån til deg. Det er altså skapt en verdikjede som bidrar til at det lønner seg å bygge og bo i energieffektive boliger.

OBOS-banken satser på grønne boliglån for å bidra til det grønne skiftet, og for å tilby kundene våre en finansiering som gjør det lettere å velge en miljøvennlig bolig.

Øistein Gamst Sandlie, administrerende direktør i OBOS-banken

Illustrasjon for miljøsertifisering

BREEAM-sertifisering

BREEAM ("Building Research Establishment‘s Environmental Assessment Method") er Europas fremste miljøsertifiseringsverktøy for bygninger, og er en garanti om at boligen oppfyller strenge krav til miljø og inneklima.